Какво направихме през изминалата 2013 година

Изминалата година беше много специална за ИПИ.

Трябва да започнем от това, че на 15 март 2013 г. се навършиха 20 години от основаването на Института за пазарна икономика.

Основното събитие, с което ИПИ отбеляза 20-годишния си юбилей, събра колеги, работили в различни периоди в ИПИ, членове на Съвета, дарители, партньори и приятели на института, обединени от идеите, които ИПИ отстоява вече 20 години.

Специално за събитието беше заснето и прожектирано кратко видео за историята на ИПИ, което можете да видите тук. В чест на своя юбилей ИПИ подготви и електронната книга „Отвъд стопанските нещастия”. Сборникът съдържа някои от най-популярните анализи и коментари на икономистите и сътрудниците на ИПИ, публикувани през периода 1993 – 2013 година. 

 

За 12-те месеца на 2013 година:

 

Заслужава си да се споменат отделно и някои от по-интересните ни проекти и анализи през годината:

  • Регионални профили: показатели за развитие – Изследването се разработва за втора поредна година и предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и тематични анализи по избрани проблеми на регионалното развитие, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на бизнеса и живота в регионите.
  • България в международните класации 2013 – Изследването се разработва за пета поредна година и представлява преглед на редица международни индекси, анализ на мястото на България в тях и очертаване на конкретни препоръки за подобряване на позицията и повишаването на икономическия растеж в страната.
  • Успехите и провалите на българските правителства (1998-2012) – За четвърта поредна година изследването „Успехите и провалите на българските правителства” анализира работата на централната власт и областните администрации чрез преглед на одитните доклади на Сметната палата на Република България. 
  • Алтернативен бюджет на ИПИ 2014 – Вече повече от 10 години Институтът за пазарна икономика представя Алтернативен държавен бюджет с ниски данъци и разумни разходи. Целта ни е да покажем, че е възможна алтернативна фискална политика, която залага на реформи и растеж, а не просто на преразпределяне и харчене на публичен ресурс.
  • Образът на предприемача – Проектът цели да насърчи свободния предприемачески дух и е насочен към младите, които искат да се образоват и да се проявят като предприемачи.
  • Анализ на ефектите от прилагането на директните плащания на площ в България – Изследването прави цялостен преглед на ефектите на директните плащания върху българското селско стопанство.
  • Възможности за моделиране на новата ОСП 2015-2020 г. – Изследването представя три варианта, които да послужат за основа на дебат по моделирането на ОСП за новия програмен период след 2015 година.

 

През 2013 година продължихме да разчитаме на нашите дарители като ключови партньори в разпространението на идеите за малка и ефективна държава, ниски данъци, повече индивидуална и стопанска свобода. И вие можете да се включите в подпомагането на мисията на ИПИ, който вече 20 години работи за отговорно управление, по-добър живот за гражданите и по-благоприятна среда за бизнеса. Ето и някои от проектите, които можете да подкрепите:

***

УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!

***


Свързани публикации.