Стаж.

От създаването си през 1993 година ИПИ приема стажанти за обучение. В началото това бяха предимно български студенти, обучаващи се в чужбина, които искат да придобият практически опит. В последните години все повече студенти от български университети проявяват желание. На тази страница ще откриете информация за кандидатстване, както и споделен опит от наши стажанти. Would you dare to apply?

ТЕКУЩАТА ОБЯВА ЗА СТАЖ В ИПИ ЩЕ ОТКРИЕТЕ ТУК.

Стажът в ИПИ ми помогна да обвържа теоретичните знания, усвоени в университета, с практическите методологии, нужни за изследване на реалните икономически казуси навсякъде около нас.

Асен Начков, студент в Бокони, Италия

От колегите научих винаги да търся истината и да я проучвам, както и да не се примирявам с нелогични икономически аргументи.

Никол Вълканова, стажант в ИПИ, лято 2023 г.

Конкурсът се провежда на всеки три месеца (януари, април, юли, октомври):

 • Обявата за конкурса се публикува на страницата и в седмичния бюлетин на ИПИ две седмици преди започването на стажа
 • Кандидатите изпращат автобиография, кратко мотивационно писмо и есе по една от предварително посочени три теми
 • С одобрените на първия етап кандидати се провежда интервю
 • След интервютата двама или повече кандидати (в зависимост от броя на добрите кандидатури и свободните места) започват стаж
 • Информация от последния конкурс ще откриете тук.
 • Не се колебайте да се свържете с нас по всяко време и без актуална обява на [email protected]

Стажът е с продължителност три месеца и включва:

 • Работа в офиса на ИПИ
 • Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на дейността на екипа от икономисти, изготвяне на самостоятелно изследване
 • Участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора
 • Препоръка при успешен стаж
 • Безплатно едногодишно членство в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА

Търсим хора, които:

 • Имат интереси в областта на икономическия анализ
 • Подкрепят идеите за индивидуална свобода, свободен пазар, малка държава
 • Притежават въображение и готовност за работа в екип
 • Владеят свободно английски език
 • Имат добра компютърна грамотност

Story time:

Ето какво споделят някои от стажантите ни от последните две години:

Никита Швецов, студент по МИО, УНСС

В Институт за пазарна икономика, в тази организация и екип, това, което можете да видите е нещо повече от един стаж или практика с всеобхватно и интересно обучение. Тук вие получавате възможността да откриете нещо ново, незабелязано от вас самите преди. Аз имах възможността да посетя различни държави, да видя диференциално различни нации и народи с техните традиции и обичаи, да бъда част на различни доброволчески организации и търговски компании, но никъде не съм виждал подобната сплотеност на един екип и професионализъм като в ИПИ.

Всеки един от тях знае своята позиция, своята задача и това до къде трябва да стигне в своите анализи. И в същото време ти виждаш постоянната помощ както за теб като един стажант, така и помежду си те никога не спират да помагат и да поддържат един друг. Този топлинен ефект зарежда теб всеки ден и създава желанието да продължаваш независимо от количество на  предизвикателствата.

Какво получих аз, пребивавайки тук в течение на едни три месеца? Трудно е да се отговори веднага и в един кратък коментар. Аз получих нещо повече от едни знания и опит. Аз получих собствена насока в моето битие и сигурността в това, което правя всеки ден. Извършвайки различни анализи, събирайки данни от всички възможни източници, създавайки статии и резюмета за техният бюлетин, аз разбрах накъде отива моята пътека и това, че тази насока ми харесва.

Аз като един чуждестранец имах усещане, че това, което ще правя и ще пиша няма да е в добра езикова консистенция, което в някои моменти е било така, но в същото време аз не получих негативни коментари, а само много или малко правописни корекции. И с тях аз успях да задълбоча знанията си в българския език и не само в него, за което съм благодарен.

Ако в този момент някой като теб стои и мисли, дали има смисъл да започнеш стажа си тук, то повече няма нужда от тези глупави размисли. Отговорът е определено – да! Тука ти ще придобиеш знанията и опит извън една университетска програма. Да, ти ще успееш да откриеш както повече за себе си, така и за обкръжаващия теб свят. Да, ти ще разбереш какво представлява успешна организация и какво означава да бъдеш във вечното търсене на истина сред мислите и решенията на хората с къс ум и малък светоглед. Аз вечно ще бъда благодарен за думите, които аз чух и мисли, които ме посетиха, докато аз пребивавах тук. Благодаря, екип на Институт за пазарна икономика! Рахмет.

С почит и уважение, Никита Швецов.

Никол Вълканова, Виенски икономически университет, стажант в ИПИ лято 2023 г.

Стажът в ИПИ бе по-различен от другите, които съм правила преди – очаквах с нетърпение всеки следващ ден и ходех с огромно желание в офиса. Налице беше и особена позитивна корелация между количеството задания и удоволствието, което изпитвах от тях – въпреки огромните екселски таблици и стабилното количество информация, с които трябваше ежедневно да се справям, на мен ми ставаше все по- интересно да се задълбочавам в работата.

Стажът ми помогна да разбера как изглежда една икономика в реалността, как функционира тя и колко важни са данните при анализирането ѝ – знания от съществено значение за един бъдещ икономист. А от колегите научих винаги да търся истината и да я проучвам, както и да не се примирявам с нелогични икономически аргументи. Освен на задачи със завладяващо естество попаднах в ИПИ на хора, които са готови винаги да ми помогнат и да ми дадат ценен съвет, не само свързан с работа, но и с разновидни житейски проблеми. А забава никога не липсва – с колегите винаги можеш да се посмееш обилно в обедните почивки и да се разтовариш от сериозните икономически теми. Атмосферата в ИПИ е супер свежа и колегите я правят много цветна и приятна.

Ако имаш интерес в това да разбереш повече за икономиката на практика и да бъдеш част от научно-креативен и изключително готин екип, това е правилното място за теб. Институтът ще ти даде много повече, отколкото си очаквал/а. Не се страхувай, задавай въпроси, забавлявай се с колегите и си ти!

Владимир Дончев, Американски колеж, Бокони, специалност „Икономика и финанси“, стажант в ИПИ лято 2022 г.

Стажът в ИПИ беше неочакван за мен, защото все още не бях започнал висшето си образование и в България по принцип не наемат такива стажанти. В ИПИ обаче програмата е по-гъвкава и аз започнах стаж един месец преди да започна обучението си в университета. Благодарение на това получих възможността да придобия практически умения, които не могат да бъдат научени от учебниците.

Благодарение на небезизвестните безмилостни редакции, бях принуден да подобря значително стила си на писане. По време на едномесечния ми престой в Института успях да напиша две статии за седмичния бюлетин, като едната дори беше препечатана от няколко известни медии. И в най-смелите си мечти не очаквах, че ще получа възможността да напиша статия за бюлетина, а още по-малко да я препечатат и да ми се обадят да говоря по радиото за нея. Всъщност това се случи благодарение на екипа на ИПИ, който е винаги готов да обсъди с теб и да ти помогне да развиеш идеите си. Без тяхната помощ статиите ми щяха да звучат недодялано. Честно казано, докато пиша този текст, съжалявам, че няма да бъде редактиран от тях, за да звучи по-изчистено и професионално.

Важно умение, което придобих, е да търся и намирам информация бързо и надеждно. Когато медийното пространство е изпълнено с увъртания и полуистини, е много ценно да знаеш как да достигаш до истината. ИПИ ми предостави картата, с която мога на базата на данни да анализирам света около мен. Това качество е важно не само за човек, който работи в сферата на икономиката, но и за всички останали, които просто искат да разберат какво се случва.

Много айряни изпих по време на стажа, буквални и метафорични. Всеки ден на обяд си поръчвах чашка айрян, защото около него се върти всичко. Още на първия ми ден в ИПИ станах свидетел на обедния анализ на цената на айряна и нейното вариране през различните сезони и месеци. На втория ден пък достигнахме до извода, че ако айрянът е под определена цена, няма смисъл да си го купуваш. Къде е удоволствието? Дори може да се твърди, че наливният айрян е стока на Гифън (разбира се в рамките на шегата).

Метафоричните айряни са всички тези проведени икономически анализи, които няма да ги дават по новините: вдигат ли се цените на розите на 8-ми март, защо има само мъжки фризьори на женския пазар, кюфтетата или готвенето са това, което привлича хората към теб, защо наливната бира трябва да се сипва над чертичката, а картофеното пюре в ресторантите да е изобилно.
Като пристигнах в офиса се притеснявах, че няма да успея да си намеря място. Не бях прав.

Теодор Недев, вече постоянна част от екипа на ИПИ като младши изследовател.

Стажът в ИПИ е толкова ползотворен и забавен, че човек не иска никога да приключи. През няколкото месеца, които прекарах в Института, идването на работа винаги беше голямо удоволствие, тъй като предвещаваше един много продуктивен и приятен ден. Ето няколко от хилядите ползи за професионалното развитие и душевното здраве на стажанта:

Научава се много – задачите в ИПИ често са изследователски и включват правенето на неща, които човек не е правил преди. Дали става въпрос за големи теми като неравенството при заплащането между половете, композитни икономически индекси, бъдещето на ядрената енергия в Европа и регионалните показатели на страната, или по-практични неща като някой трик в Excel и работа със сайта на НСИ, наученото винаги е интересно и обогатяващо;

Човек започва да пише по-добре – безмилостните редакции, при които статията ти бива върната цялата в червено, а коментарите към нея са „няма смислова дълбочина“ и „това е спорно на концептуално ниво“, определено каляват стажанта и развиват писателските му умения;

Липсите от университетското образование биват запълнени – стажът в ИПИ позволява човек да използва знанията от уроците на практика, извън контекста на учебника, което е от огромна полза за всеки с амбиции в сферата на икономиката, тъй като му позволява да осъзнае истински ползите и реалните измерения на избраното от него поприще;

Колегите са изключително добронамерени и отзивчиви – стажантът никога не се чувства пренебрегнат от екипа на ИПИ, който винаги е там да му помогне, да го научи на нещо ново, да му даде задача, която ще го обогати или просто да го развесели;

Работата бива балансирана с подобаващи количества забавление – в Института се работи усилено и по много, но тук-таме се прокрадват моменти, като например в обедните почивки, в които стажантът може да участва в разговори на много високо ниво с топ икономистите на страната, като темите варират от актуалната политическа и икономическа обстановка по света и у нас до по-битови казуси като какви трябва да са очакванията на амбициозния ерген, как се движат цените на айрана (отново икономика!) и дали стажът в ИПИ е естествено продължение на робството; нещо повече, предлагането на добри шеги и забавни истории винаги надхвърля многократно търсенето.

Определено бих могъл да препоръчам стажантската програма на ИПИ на всеки, който иска да научи повече от това, което му предлагат уроците, и да види от първо лице как изглежда икономиката извън страниците на учебниците. Стажът си заслужава много, дори ако изключим неизмеримите количества смях и качествени разговори, които са сладкото допълнение към работата в Института.

Мнения на още стажанти от предишни години ще откриете тук.