20 години ИПИ: Отвъд стопанските нещастия

 

През 1992 г. известният исландски икономист Трейн Егертсон въвежда в икономическия речник термина „монументални стопански нещастия“.

Според него това са такива стопански развития, при които в продължение на десетилетия институционалната уредба на икономиката възпрепятства производството на благосъстояние и човешкото експериментиране в търсене на по-добро използване на наличните ограничени ресурси.

За България почти със сигурност може да се твърди, че (засега) се е измъкнала от сценария на монументалните стопански нещастия.

След 1993 г. Институтът има известна заслуга за това развитие.  Но основният принос е на гражданите, предприемачите и инвеститорите на България.

Важна мисия на следващите години е да не бъде допусната промяна на посоката и стореното да бъде по възможност подобрено.

Този сборник показва как сътрудниците на ИПИ и техните колеги са анализирали различни процеси, събития и феномени за периода 1993 – 2013 г.  За съжаление някои текстове са се загубили и могат да бъдат видени само в архивите на пресата от началото на 1990 г. (но част от изданията ги няма и в библиотеките).

Подборът на материалите е на Красен Станчев, Десислава Николова, Петър Ганев и Явор Алексиев. Техни са и анотациите към отделните материали. Техническата подготовка на изданието е дело на Явор Алексиев.

 

Красен Станчев, председател на Съвета на ИПИ

 

 

Изтеглете електроннната книга „Отвъд стопанските нещастия“, публикувана по случай 20 годишнината от създаването на Института за пазарна икономика.


Свързани публикации.