Бележка под линия: АЕЦ Белене май ще (о)стане абсолютно държавно!?

През изминалите години свикнахме да слушаме какви ли не разкази, измислици и премислици по повод проекта за строеж и експлоатация на АЕЦ Белене. Днес научаваме, че Русия, като „стратегически" най-заинтересована страна (а май оказваща се в крайна сметка и единствена) предлага на българското правителство заем от 3.8 млрд. евро за реализацията на мега проекта.

Идеята е да се създаде смесена компания, между България и Русия, която ще се занимава с реализирането на проекта АЕЦ Белене. От друга страна, през седмицата засилено се заговори за намерения (отново) на Руска компания да стане партньор с RWE, която по предварително споразумение би трябвало да има 49% от проектната компания, а останалите 51% остават за Българската държава.

Тоест какво става?

Както повечето хора са наясно, целият проект за АЕЦ Белене е нахвърлян на хартия без особено задълбочени сметки за ползи и разходи от него, като: нетна настояща стойност на вложени средства, пазари за реализация на енергията, цена на реализация на тази енергия и т.н.

Освен този факт, трябва да се добави, че оборудването и преработката на остатъчния продукт са възможни единствено и само от страна на руски технологични системи и мощности. А към днешна дата, като допълнение на всичко това разбираме, че българската държава е в процес на преговори за сключване на договор по предоставяне на заем от страна на Русия с още по-неясни финансови параметри. Всичко това, подплатено с евентуалното включване (отново) на руска компания, като партньор на RWE, поставят българската позиция по този проект в меко казано нокдаун. В крайна сметка и от двете страни на проекта стоят сериозните руски капитали, за които българският политически елит се грижи да бъдат инвестирани в възможно най-безрисково и с възможно най-висока гарантирана рента.

Препоръчвам ви малко алтернативни източници на знание във връзка с историята и дебата по реализацията на проекта АЕЦ Белене. Кликнете тук и тук !!!

 


Свързани публикации.