Едно голямо НИЩО с Търговския регистър

Както подсказва заглавието, ще говорим за това какво се случва или по-точно какво не се случва с Търговския регистър (ТР). Вчера (24 март) депутатите от правната комисия се събраха за пореден път да умуват над проблемите с достъпа по личните данни на търговците. Без да се спираме отново на абсурдността на ограничаването на достъпа до ТР (виж тук, тук и тук), ще припомним, че предишният път в последния момент председателят на комисията Искра Фидосова се сети, че не се знае колко ще струва и как може да стане въвеждането на регистриран достъп, заличаване на данните или пък ограничаването на достъпа на гражданите и бизнеса. По всичко си личеше, че досега никой не беше мислил по този въпрос, нито пък има реална представа какво ще се случи от това. Така, на директора на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше възложено да направи подробен анализ за разходите и необходимото време за прилагане на всеки един от вариантите и да го представи в срок от един месец, т.е. вчера – дългоочаквано събитие, което събра множество журналисти, заинтересовани и почти пълния състав на комисията.

Заседанието започна с обсъждането на нов проблем – в Търговския регистър просто не може да се влезе. IT директорът в Агенцията обясни, че новината за ограничаването на достъпа до Търговския регистър е предизвикала „източване” на данните от него. Хиляди търговци се опитват да свалят данните, които са им необходими или смятат, че ще им потрябват в бъдеще. От това „системата е зациклила” и се наложило да се ограничи броят на възможните посещенията, но влизането все пак е възможно и няма сериозен проблем. Депутатите накараха двете дами от Агенцията да се опитат да отворят ТР пред всички. Разбира се, не се получи и на отворена страница на стената на залата се появи надписът „Service Unavailable” (интересното беше, че този надпис стоя зад Николова и нейният IT експерт през цялото заседание). Имаше някакви мъгляви обяснения и в крайна сметка се разбраха да пробват пак след 15-20 минути. Това така и не се случи.

И така – дойде моментът да видим анализа на вариантите пред Търговския регистър. Изненадата беше огромна, когато се оказа, че подробният анализ се е събрал на … две странички (с внушителен шрифт). Обяснението на Николова беше, че го е представила така, за да е по-ясно. Хитро! Никой не повярва. В залата настана истински смут и сред „разочарованите” гости, и сред „излъганите” законотворци.

За подробен анализ не може да се говори, но все пак бяха подхвърлени някои цифри:

–          Въвеждането на регистриран достъп за всички желаещи (предложението на Министерство на правосъдието) би струвало 100 000 лв. и ще отнеме 6 месеца.

–          Ограничаването до регистриран достъп само за длъжностните лица, основно полиция и адвокати (предложението на Емил Радев от ГЕРБ) пък би струвало 250 000 – 400 000 лв. и ще отнеме 8-10 месеца.

Третият вариант – свободен достъп, но със заличаване на личните данни – изобщо не беше анализиран. Все пак Искра Фидосова попита и за него. Не става, трябвало да се наемат 400 души, които само това да правят.

Така или иначе стана ясно, че от Агенцията нямат и няма да представят по-сносен анализ и председателят на комисията реши, че трябва да се събере работна група от юристи и IT специалисти, които да го направят.

Общо взето и сега нищо не се случи с ТР и ще продължаваме да караме със „Service Unavailable”, докато някой не си свърши работата.

Поне за пореден път се потвърди фактът, че законопроектите се пишат и приемат без изобщо да се смята колко пари и време ще струва прилагането им. И тук е моментът да припомня, че чл. 28 от Закона за нормативните актове изисква всеки законопроект да съдържа информация за „финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба”. Ако законът се спазваше, изобщо нямаше да е необходимо да се провежда този цирк и Парламента. 


Свързани публикации.