Сметка на коляно в последната минута може да обърне нещата за Търговския регистър

ИПИ вече предупреди за негативните ефекти, от Програма достъп до информация изготвиха становище, от СДС и БСП също постъпват предложения за изменение в закона против ограничаването на достъпа до делата в Търговския регистър.

В момента официалният дебат тече във водещата по този законопроект правна комисия, където мнозинството от ГЕРБ все пак настоява ограничаването да стане факт. Вчера (24/02/2011), обаче, обсъждайки в детайли промените, депутатите осъзнаха, че законопроектът ще има някои „непредвидени” ефекти:

  • Регистрираният достъп още повече ще затрупа с бумащина Агенцията по вписванията. И сега, въпреки законоустановения срок за регистрация от 14 дни, фирмите чакат за произнасяне по 50-60 дни (ИПИ вече обърна внимание на това). По прости сметки председателят на комисията Искра Фидосова пресметна, че ако в момента се приеме законопроектът, на агенцията ще й трябват допълнителни 8 месеца за разглеждане на регистрациите и издаване на код за достъп. И това при най-оптимистичния сценарий, който обаче предвижда едва ли не служителите да дават код за достъп и практически да не се занимават с друга работа, което само по себе си е абсурдно.
  • Една регистрация ще може да се използва от неограничен брой хора. Оказа се, че при предлаганата схема за регистриран достъп един човек може да си направи регистрация и после да преотстъпи кода на 50 други, което напълно обезсмисля цялото упражнение по ограничаването. Казано иначе, по-добре такова „ограничение”, но най-добре да не се въвежда изобщо такава гимнастика.
  • Ако достъпът се ограничи, няма да има смисъл изобщо от Търговския регистър. Всъщност от 1897 г., когато е създаден регистърът, основната му цел е именно тази – публичност на информацията и прозрачност на търговците. Много са случаите, в които данните от регистъра служат за различни журналистически разследвания или пък просто дават сигурност на търговците и техните партньори. С тази идея депутатите започнаха да обмислят дали не е по-добре да помислят как да заличат личните данни от документите на търговците.

В крайна сметка председателят на комисията поиска от агенцията да представят анализ на разходите за въвеждане на регистриран достъп, както и на тези за заличаване на личните данни от регистъра. Агенцията трябва да представи анализа до три седмици.

Огромна, крайно необходима, но и много закъсняла стъпка в българското законодателство. ИПИ от години настоява за въвеждането на оценка на въздействието и при новите и при вече съществуващите закони. Оценката на регулациите ще избегне именно тези проблеми, които в случая, сякаш по случайност, се появиха след половин година обсъждане. Ще спре и досегашната практика на законотворчество „на конвейер” на принципа проба-грешка, който обаче струва много и на бизнеса, и на гражданите.

Ще чакаме да видим какъв ще е анализът и накъде ще наклони везните, но все пак се вижда лъч светлина към начина на приемането на закони и в частност към добрата практика на отворен Търговски регистър.

При всички положения ограничаването на достъпа до Търговския регистър, маскирано с мъгляви обяснения за „защита на личните данни”, ще бъде огромна грешка.


Свързани публикации.