„Непотопяемата Моли Браун”

В миналия брой на бюлетина подробно описахме скандала с „изчезващите" глетчери в Хималаите (виж Една история за един „консенсус"…). В дните след това обаче се случи още нещо, което допълни картината. Дали говорим за наука или сляпа вяра, преценете сами…

Нещо, което е безспорно, е че целият скандал от последните дни стъпва изцяло върху фактите (или липсата на такива) и причината да се разрази е изцяло научна – просто твърденията на т. нар. „алармисти" се оказаха крайно неверни и самите учени признаха, че тези твърдения са по-скоро спекулации и не са потвърдени с някакви данни или проучвания. Те дори се извиниха. Факт е, че скандалът не прерасна в саморазправа и не е имало никакви личностни нападки към нито един учен. Дори и индийският учен Саед Хаснян (Syed Hasnain), от който е тръгнала цялата история още през 1999 г., не беше атакуван на личностна основа – беше му дадена възможност да обясни и въобще отразяването на случая беше доста „политически коректно".

Наред с всичко това, шефът на Междуправителствен панел за климатични промени (IPCC) Раджендра Пачаури (Rajendra Pachauri) не беше център на внимание, което е видимо от всички връзки, дадени в предходната статия (виж по-горе). Неговото име дори не се споменава, а всички изявления на IPCC бяха публикувани и отразени. Защо ви разказвам всичко това ли?

Важно е да се илюстрира характерът на разразилия се скандал – фокус върху науката и фактите (или по-скоро тяхната липса), коректен тон, никакви личностни нападки. В този ред на мисли, какво ли е мнението на г-н Пачаури за скандала?! Защитил ли е научната си позиция или се е извинил?! Само преди няколко дни в Дубай попитан за мнението му за скандала с глетчерите, Раджендра отвръща, че няма никакъв коментар. За сметка на това, ето какво казва г-н Пачаури:

„Те не могат да атакуват науката, затова атакуват мен. Но те не могат да ме потопят. Аз съм „Непотопяемата Моли Браун"*. (тук)

Най-висшестоящият в тази огромна „научна" организация няма коментар за глетчерите, но се чувства „непотопяем". Дали не се самозабравил?! Дали го интересува нечие чуждо мнение след като не желае да спори или да дава обяснения?!

Интересно, че и самият „Титаник" е бил обявен за непотопяем, но както всички знаем това вярване се е изпарило след сблъсъка с един… ледник. Дали и „алармистите" няма да се сблъскат скоро с някой ледник?!

 

 

* Маргарет Браун оцелява при потъването на „Титаник". Когато на кея в Ню Йорк репортерите питат Маргарет Браун на какво отдава спасението си, тя отвръща „Типичния късмет на Браунови. Ние сме непотопяеми". Репортерите започват да я наричат „Непотомяемата Мисис Браун". Прякорът "Моли" е измислен през 30-те от Холивуд.


Свързани публикации.