Една история за един „консенсус”…

Риболовният кораб "Одисей" е на път към пристанището. Уловът е само една малка рибка хамсийка, но съобщават, че на палубата има 300 килограмова скумрия. В администрацията на брега фактът започва да се преиначава и уголемява – няколко хиляди тона скумрия се превръща в паламуд, паламудът в делфин, делфинът е голям колкото кит, и по-скоро трябва да кажат, че са уловили кит. Директорът на управлението решава да организира фестивал на китовете. Дава предложение да се създаде китобойна флотилия, а управлението да прерасне в Министерство на китовете…"

Кит[1] (1969)

Глетчерите в Хималаите се топят по-бързо от където и да е по света и до 2035 година ще изчезнат тотално!!! Ужас!!!

Лошата новина за Хималаите дойде от Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC), който публикува тази своя прогноза в доклада си от 2007 г.[1]. В доклада е изрично записано, че вероятността въпросните глетчери да изчезнат изцяло до 2035 г. е много голяма (Chapter 10: Asia или The Himalayan glaciers).

Новината беше грабната от световните медиите[2]. Новината намери място и в нашенския „Дневник" и то съвсем скоро (НАУКАТА – Глетчерите в Хималаите умират, декември 2009 г.). Ето и част от текста: „те ще изчезнат около 2035 година и ще причинят глад, водни войни, смърт и катастрофи, което пък ще принуди милиони да емигрират". Общо взето, нещата изглеждаха катастрофални…

Две публикации на „Таймс" от последните няколко дни обаче разбиха цялата история на пух и прах. Първо стана ясно, че IPCC общо взето са си измислили въпросния катаклизъм[3]. Учените признали, че твърденията им не се базирали на някакви данни или проучвания, а на новина поместена преди 8 години (!) в научното издание „Ню Сайънтис" (историята е проследена от въпросното списание тук). И не е само това – самата новина се появила в списанието през 1999 г. след проведено телефонно интервю със Саед Хаснян (Syed Hasnain), малко известен индийски учен. По-късно Хаснян признал, че твърдението било по-скоро спекулация и не било потвърдено от никакви данни или пък негови проучвания.

Няколко дни по-късно, отново в „Таймс"[4] историята беше потвърдена от ООН (в това число и от IPCC – IPCC statement on the melting of Himalayan glaciers). Всички много съжалявали… Хаснян потвърди, че е давал подобно интервю, но отрече някога да е споменавал годината 2035 под каквато и да е форма.

Това е една наистина интересна история. Да не забравяме, че този доклад донесе на IPPC Нобеловата награда за мир (заедно с Ал Гор). Да не забравяме също така, че заради доклади като този, политиците са се засилили да „борят" климатичните промени – тоест да казват какво и как да се произвежда, да налагат данъци и да създават световни регулативни (и управленски) органи. Това може да ви звучи крайно преувеличено, но в случая просто цитирам членове 36-38 от черновата на „договора от Копенхаген", който не стана реалност, но подготвянето му ясно показа накъде са се запътили поддръжниците му (черновата на договора е достъпна тук). Думата „правителство" досега не е попадала в този си вариант в подобен международен (световен) документ. Да, тук ясно се говори за създаването на световно правителство и да, никъде не се говори за избори или каквато и да е била друга демократична процедура.

Последиците от климатичните промени са огромни и са глобални, но те нямат природен характер, а простовато бюрократичен. Цялото това бюрократично безумие се базира на катастрофални твърдения, като това за глетчерите, които често нямат нищо общо с реалността. Това не е наука, това е игра на развален телефон и на „консенсус".

 


[1] IPCC report, Climate Change Impacts, Adaptation and Vulnerability, April 2007

[2] Дейли телеграф" (Himalayan glaciers 'could disappear completely by 2035', ноември 2008 г.), „Дейли мейл" (Himalayan glaciers 'could disappear within 30 years' due to global warming, ноември 2008 г.) и „Сайънс мейл" (IPCC Report: Millions at risk of Hunger and Water Stress in Asia unless Global Greenhouse Emissions Cut, април 2007 г.)

[3] World misled over Himalayan glacier meltdown, 17 януари 2010 г.

[4] UN climate chief admits mistake on Himalayan glaciers warning, 21 януари 2010 г.


[1] „Кит" е български комедиен игрален филм от 1970 година на режисьора Петър Б. Василев, по сценарий на Черемухин.


Свързани публикации.