Конкурс за стажанти в ИПИ, есен 2022 г.

Конкурс за стажанти в ИПИ, есен 2022 г.

Стажът ще се проведе в периода 15 септември – 30 декември 2022 г.

 

Процес на кандидатстване:

Кандидатите трябва да изпратят есе на една от следните теми (обемът на текста трябва да бъде между 500 и 800 думи):

1. Кои са подходящите мерки за справяне с инфлацията?

2. Какви са важните задачи пред новото правителство?

3. Проблем ли е неравенството в доходите?

Есетата, заедно с автобиография на български език, изпращайте до 9 септември 2022 г. на адрес [email protected], на вниманието на Адриан Николов.

Одобрените кандидати ще бъдат уведомени по e-mail и поканени на интервю. Интервютата с тях ще се проведат в периода 12-13 септември 2022 година. Моля, проверявайте редовно пощата си за евентуална покана за интервю.

По време на стажа предлагаме:

  • Работа в офиса на ИПИ
  • Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора
  • Препоръка при успешно завършване на стажа
  • Безплатно членство за една година в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА

 Търсим хора, които:

  • Имат интереси в областта на икономическия анализ
  • Подкрепят идеите за индивидуална свобода, свободен пазар, ограничена държава
  • Притежават въображение и готовност за работа в екип
  • Владеят отлично английски език
  • Имат добра компютърна грамотност

Информация за изминалите стажове можете да прочетете  тук.

Очакваме Вашата кандидатура!

***

Ето какво мисли един от нашите стажанти за престоя си в ИПИ

Владимир Дончев, Американски колеж, приет в Бокони, специалност „Икономика и финанси“

Стажът в ИПИ беше неочакван за мен, защото все още не бях започнал висшето си образование и в България по принцип не наемат такива стажанти. В ИПИ обаче програмата е по-гъвкава и аз започнах стаж един месец преди да започна обучението си в университета. Благодарение на това получих възможността да придобия практически умения, които не могат да бъдат научени от учебниците.

Благодарение на небезизвестните безмилостни редакции, бях принуден да подобря значително стила си на писане. По време на едномесечния ми престой в Института успях да напиша две статии за седмичния бюлетин, като едната дори беше препечатана от няколко известни медии. И в най-смелите си мечти не очаквах, че ще получа възможността да напиша статия за бюлетина, а още по-малко да я препечатат и да ми се обадят да говоря по радиото за нея. Всъщност това се случи благодарение на екипа на ИПИ, който е винаги готов да обсъди с теб и да ти помогне да развиеш идеите си. Без тяхната помощ статиите ми щяха да звучат недодялано. Честно казано, докато пиша този текст, съжалявам, че няма да бъде редактиран от тях, за да звучи по-изчистено и професионално.

Важно умение, което придобих, е да търся и намирам информация бързо и надеждно. Когато медийното пространство е изпълнено с увъртания и полуистини, е много ценно да знаеш как да достигаш до истината. ИПИ ми предостави картата, с която мога на базата на данни да анализирам света около мен. Това качество е важно не само за човек, който работи в сферата на икономиката, но и за всички останали, които просто искат да разберат какво се случва.

Много айряни изпих по време на стажа, буквални и метафорични. Всеки ден на обяд си поръчвах чашка айрян, защото около него се върти всичко. Още на първия ми ден в ИПИ станах свидетел на обедния анализ на цената на айряна и нейното вариране през различните сезони и месеци. На втория ден пък достигнахме до извода, че ако айрянът е под определена цена, няма смисъл да си го купуваш. Къде е удоволствието? Дори може да се твърди, че наливният айрян е стока на Гифън (разбира се в рамките на шегата).

Метафоричните айряни са всички тези проведени икономически анализи, които няма да ги дават по новините: вдигат ли се цените на розите на 8-ми март, защо има само мъжки фризьори на женския пазар, кюфтетата или готвенето са това, което привлича хората към теб, защо наливната бира трябва да се сипва над чертичката, а картофеното пюре в ресторантите да е изобилно.

Като пристигнах в офиса се притеснявах, че няма да успея да си намеря място. Не бях прав.


Свързани публикации.