Ако внасяш – грабеж, ако не внасяш – затвор!

(виж още по темата тук: Коментар за иззетите спестявания)

Държавата тръгна да граби и го направи сипейки глупост след глупост. Премиер, министър на труда, управител на НОИ и синдикати манипулираха обществото и сериозно се оплетоха в собствените си приказки. Посягайки на личните спестявания на категорийните работници, държавата не само че няма да реши нито един проблем на пенсионната система, а напротив, ще ни върне към времена, когато държавата беше преди хората, а в Кодекса на труда пишеше, че „социалистическото обществото е трудово общество”.

Това, което трябва да стане ясно, е че в случая говорим за лични партиди на категорийните работници, тоест техни лични спестявания, които държавата иска да прехвърли в нов солидарен фонд в НОИ. Забележете, че говорим за солидарен фонд. Това означава, че не само парите се местят от едно място на друго (без да питаме собственика), но те се превръщат от лични в солидарни – тоест личното спестяване отива в общия кюп! Ето това измъчи г-н Константин Тренчев, който гордо защитаваше идеята на синдикатите в студиото на bTV (виж тук) и говореше за „преместване” на средства, но пропусна да спомене за другата промяна – от лични партиди в солидарен кюп. Казвам идея на синдикатите, тъй като от стенограмата на заседанието на Министерски съвет ясно си личи за какво става дума – „Бойки Борисов: Така искат и синдикатите и са ми го дали писмено” (виж тук).

Изнервен от коментарите по темата, премиерът дори стигна до там да обвини всички (в т.ч. и директно в-к Сега и в-к Дневник; виж тук), че обслужват корпоративни интереси и за национализация не можело да се говори – не били парите на тези фондове, а парите на хората. Това никой не го отрича и точно то прави нещата още по-лоши. Държавата насилствено изземва парите на хората и те стават общи. Никой не твърди, че тези пари ще се използват за други цели, въпросът е че те от лични, стават общи. Това не е национализация, това е грабеж.

Управителят на НОИ Христина Митрева също изпадна в конфузна ситуация, опитвайки се да обясни за какво става дума. Накрая си призна „наистина теоретично има елемент на преразпределение” (виж тук). Не теоретично г-жо Митрева, та Вие искате да го правите на практика. Това са лични спестявания и някои хора имат много, а други имат малко – защото едни са работили през всичките години и са внасяли, а други или не са работили през цялото време или са се разсейвали с внасянето. Е, Вашата идея е сега да вземем парите от общия кюп и да дадем на всички по-равно – да накажем тези, които са плащали вноски и имат спестени пари и да прелеем малко пари при другите с малкото спестявания. Това не е теория, това е жив комунизъм, който Вие искате да приложите на практика.

Върхът на мисълта на г-жа Митрева обаче е друг – въпросните средства не били лични, защото всъщност са превеждани от работодателите, а не от самите служители (виж тук). Това изказване е колкото некомпетентно, толкова и скандално. То показва отношението на тези хора към спестените пари в пенсионните фондове – те ги мислят за държавни средства, които подлежат на политика. Сигурно вярват, че в частните фондове има някакви чували с пари, на които сега им е времето да си дойдат в НОИ и всичко да си дойде на мястото.

В професионалните пенсионни фондове са осигурени около 230 хил. работници, които са спестили над 450 млн. лв. Това са си техни лични пари и те са наследяеми. Има хора със спестени над 10 хил. лв. и още поне 10 г. работа пред тях. За тези хора дори не е належащ въпросът с изплащането на пенсии през идните години. Тези хора сега ще загубят всичко, парите има ще идат на вятъра. Ако утре се случи инцидент, тези пари вече няма да идат при семейството (при наследниците), а ще потънат в НОИ. Това е просто скандално.

Това решение е взето от премиера, но то е подготвено от една група от хора – министър на труда, управител на НОИ и синдикати. Същите тези хора ще управляват въпросния нов солидарен фонд, ако предложението стане реалност. Те решават да вземат почти половин милиард лева лични спестявания на категорийните работници и да ги сложат в солидарен фонд управляван от тях. Това е грабеж, при това направен да изглежда законен. Пак тези хора искат да направят така, че който не внася осигуровки да бъде пращан в затвора. Те играят нечестна игра и плашат със затвор всеки, който не им играе по свирката. За тези хора преход не е имало, те още живеят с комунизма.


Свързани публикации.