Премиера на „Черна книга на правителственото разхищение в България“ – 09 декември 2015 г.

На 9 декември 2015 г. в betahaus беше представена „Черната книга на правителственото разхищение в България“. Книгата е резултат от сътрудничеството на ИПИ, Българско либертарианско общество и Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Цялата книга е достъпна тук.

„Черната книга“ надгражда усилията за промяна в публичния сектор и изоставяне на фискалните илюзии, като представя изключително конкретни и разбираеми примери за прахосване на обществен ресурс. Примерите се опитват да обхванат пълната палитра на прахосничеството, като търсят баланса между разходването на националния бюджет и европейските средства.

В книгата е запазен и балансът между големите правителствени програми – като „безплатното“ саниране, и по-дребните прахосничества – например рекламата на туризма в страната. Има и христоматийни примери, които са извън администрацията, но все така в рамките на публичния сектор – такъв пример са разходите на държавните железници. Разнообразието от примери за прахосничество ни показва, че проблемът не е в един или друг премиер, министър, бюрократ или директор, а напротив – това е системна грешка в публичния ни сектор. Проблем, който се решава с промяна в обществените нагласи спрямо ролята на политиците в живота ни и отстъпване на държавата от несвойствените и функции.

Виж уводът на Петър Ганев към „Черната книга“ тук – „Хроника на прахосничеството