Реч на Кенет Лефковиц по случай 20-годишнината на ИПИ

„Благодаря на всички за присъствието. На мен се пада задачата да сложа края на дискусията, но както се разбра от нея няма край за мисията на института. Аз лично виждам много тъмен облак, който виси над Европа. Този облак представлява популизъм и икономическо незнание. Най-тъмната част на този облак виси над Унгария, където имат правителство, което връща държавата назад, подкопава основите на пазарната икономика и на общия пазар. Даже в Англия се говори за повече държавна намеса в ценообразуването и най-вече на енергийните компании.

В България имаме правителство, водено от бивши комунисти с ясната подкрепа на националисти и популисти, така че този облак виси и над нас. Ако мога да перефразирам Мартин Нимелър: „Първо дойдоха за естествените монополисти, аз нищо не правих, защото не съм един от тях. После дойдоха за банкерите, аз нищо не казах, защото не съм един от тях. После дойдоха за големите търговски вериги, аз нищо не казах, защото не съм един от тях. Най-после дойдоха за мен, а нямаше кой да ме защити”. Така че има една атака срещу либералните ценности и трябва да създадем и да подхраним отпората срещу тази атака, идеите, критичното и рационалното мислене.

Мисията на ИПИ е ясна – разпространението на идеите. Това е принадена стойност и си има функция – трябва да има и други, които да приложат тези идеи. Каквито и да са възгледите ни за Кейнс, той беше прав за едно нещо- практичните хора, които си мислят, че не са повлияни интелектуално, са робите на някакви мъртви, обскурни икономисти. Функцията да разпространим идеите е много ценна и трябва да я поддържаме. Тази дейност си има цена. За 20 години дейността на института, в голямата си част, е финансирана и поддържана от фондации от различни държави, включително и моята. Все пак има ключова роля за дарителите, Красен наблегна на това. Редно е за института да се финансира с частна подкрепа.

Затова ние, като съвет, решихме преди 2 години да насочим усилията си в тази посока – да се финансираме повече от дарители и по-малко от фондации. Поради тази причина създадохме клуб на дарителите, така че скоро може да чуете от нас с писмо или обаждане с молба за финансова подкрепа и се надявам, че разбирате, че това е начин да не дойдат за вас накрая.“


Свързани публикации.