Преглед на стопанската политика ISSN 1313 - 0544

Премиера на "Черна книга на правителственото разхищение в България"

11.12.2015
Оцени тази статия:

На 9 декември 2015 г. в betahaus беше представена "Черната книга на правителственото разхищение в България". Книгата е резултат от сътрудничеството на ИПИ, Българско либертарианско общество и Фондация за свободата "Фридрих Науман".

Цялата книга е достъпна тук.

"Черната книга" надгражда усилията за промяна в публичния сектор и изоставяне на фискалните илюзии, като представя изключително конкретни и разбираеми примери за прахосване на обществен ресурс. Примерите се опитват да обхванат пълната палитра на прахосничеството, като търсят баланса между разходването на националния бюджет и европейските средства.

В книгата е запазен и балансът между големите правителствени програми - като "безплатното" саниране, и по-дребните прахосничества - например рекламата на туризма в страната. Има и христоматийни примери, които са извън администрацията, но все така в рамките на публичния сектор - такъв пример са разходите на държавните железници. Разнообразието от примери за прахосничество ни показва, че проблемът не е в един или друг премиер, министър, бюрократ или директор, а напротив - това е системна грешка в публичния ни сектор. Проблем, който се решава с промяна в обществените нагласи спрямо ролята на политиците в живота ни и отстъпване на държавата от несвойствените и функции.

Виж уводът на Петър Ганев към "Черната книга" тук - "Хроника на прахосничеството"