ДДС фалити

През последните 6 месеца непрестанно се говори за задълженията на държавата към бизнеса, основно по посока на неразплатени договори и забавено възстановяване на ДДС. Само преди дни отново излезе информация, че държавата задържа ДДС за над половин млрд. лева (тук). До какво води всичко това?!

В началото на годината в отговор на статия на Красен Станчев във в-к Дневник (Икономическият опит на 2009-а, 07.01.2010 г.) получихме писмо от управителя на българска фирма (износител на черни метали), която изпитва сериозни затруднения при работата си с данъчните (в случая НАП гр. Русе). Писмото започва перефразирайки думите на Красен Станчев от „…създава се трудно, а се руши относително лесно" на „руши се много бързо, безпардонно и тенденциозно". По-нататък се предоставени данни, които звучат крайно обезпокоително, но може би хвърлят светлина върху настоящите трудности пред много фирми в страната. Писмото на г-н Кючуков до ИПИ е достъпно тук!

ИПИ не е разследващ орган и не може да провери истинноста на всеки един факт или пък да раздава правосъдие по собствено усмотрение. Затова решихме да публикуваме историята на въпросната фирма, така както ни беше предоставена, и да оставим на всички заинтересовани страни сами да направят изводите си и/или да проверят достоверността на информацията. Силно се надяваме, че данъчните власти в България (тоест НАП) също ще излезнат с официална позиция по въпроса.

Публикуваме официално писмо на фирма ВИКАС ЕООД (Русе) с адресат нейни партньори от 10 януари 2010 г., в което се казва: „бяхме и сме обект на непрестанни и безконечни ревизии по възстановяване на ДДС… Със своите действия или бездействия същите (тоест НАП г. Русе) допринесоха да бъде блокиран целия ни кредитен ресурс от 4.3 млн. лв. невъзстановено ДДС… В резултат на всичко това фирма ВИКАС ЕООД временно прекратява своята търговска дейност и обяви масово съкращаване на персонала в Агенцията по труда". Писмото е достъпно тук!

Хронологията на цялата случка може да се проследи в официалната жалба на фирмата до Генерална дирекция „Данъчен и митнически съюз" на Европейската комисия. Жалбата е достъпна тук!

Фактът, че правителството наистина има задължения към бизнеса по отношение на възстановяването на ДДС, означава че така описаната история се случва из цялата страна – било то в по-тежък или пък олекотен вариант. Това е недопустимо! Не може действията на данъчните да водят български фирми до фалити или временно прекратяване на дейността. И то по време на криза!

 


Свързани публикации.