Занаятчиите свободни? Капанов се кара: Аз съм се договорил!

Занаятите са почти свободни – измененията в Закона за занаятите минаха тази седмица на второ четене в икономическата комисия и сега предстои последно гласуване в пленарна зала. Заседанието на комисията предизвика огромен интерес, какъвто се и очакваше – промените засягат работата на много хора и неслучайно законопроектът се лута из парламента вече повече от година.

Преди гласуването на конкретните текстове параграф по параграф, председателят на Националната занаятчийска камара се поддаде на емоциите си и направи скандално изказване. Накратко, Капанов изрази раздразнението си от провежданото заседание и очакваните промени, като открито заяви, че е говорил с Фидосова и Трайков, договорил се е с ГЕРБ, с Атака и БСП. На практика, с тези думи Капанов потвърди обществено известния факт, че през последната година оказва натиск на всички възможни нива, за да запази законово установената си власт (като председател на Занаятчийска камара) – задължително членство в камарата и др. Отношението му към депутатите и комисията явно показа до какви изкривявания водят подобни разпоредби – мислене в стил „аз решавам, аз съм се договорил, какви са тия комисии, че да решават против мен”. Това впечатление бе допълнено и от подмятанията му към инак мислещите занаятчии, които по принцип искат да работят независимо от Занаятчийска камара – „Вие какво правите тук?! Този закон се отнася до Занаятчийска камара, вие нямате място тук!”… и дори премина към грозни лични нападки.

Все пак законопроектът се гласува и най-сериозните ограничения за занаятчиите, поне засега, отпадат (виж становището на ИПИ). Основната промяна идва от премахването на задължителното членство (и разбира се, членския внос) в камарите. Така занаятчиите няма да зависят в толкова голяма степен от регионалните камари, а и ще намалеят случаите на откровеното „рекетиране” за такси и вноски. 10 години след ограничаването на занаятите, вдигането на бариерата пред навлизането на пазара е много закъсняло, но повече от необходимо.

Занаятчиите явно ще успеят да извоюват свободата си, но има много други, които все още са хванати в регулативния капан и борбата им предстои[1].    

Намаляването на намесата на държавата и квазидържавните структури е единственият път към просперитета.

 


[1] Виж изследванията на ИПИ – „Ефекти от регулирането на избрани свободни професии в България” – одитори, инженери, фармацевти, архитекти; адвокати, нотариуси.  


Свързани публикации.