Внимавайте какво говорите и какво пишете

За пореден път управляващите се опитаха да наложат потъпкването на човешките права като средство за повишаване на ефективността на държавния апарат. В началото на месеца Министерски съвет внесе в парламента предложенията си за промени в Закона за електронните съобщения. Миналата седмица законопроектът беше приет на първо четене, което предизвика сериозен дебат в обществото. Предложенията обхващат основно въпроса с достъпа на държавните служители до мобилните телефони и интернет. Накратко, чрез специален „интерфейс" МВР ще може да се проследи кой на кого, кога и от къде е писал или позвънил.

Първо, подобна намеса в личния живот противоречи на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека и второ, в нито една страна от ЕС няма такава практика. Една от посочените причини за предложенията е невъзможността на служителите на МВР да реагират незабавно и нарушителят да има време да заличи информацията. Най-общо, МВР разчита, че разкриваемостта на престъпленията ще се повиши. Интересното тук е, че преди една година, когато полицаите имаха достъп до същите данни, освен скандалът с кореспонденцията на някои политици, не се чу за по-голяма разкриваемост или по-ефективна работа на силите на реда (според скорошно изследване на ИПИ за работата на МВР разкриваемостта на извършените престъпления е едва 9%).   

Другото предложение в законопроекта е разширяването на обхвата на престъпленията, за чието разкриване ще могат да се следят електронни съобщения – от наказуеми с 5 до наказуеми с 2 години затвор, а за проучваните данни не е определен срок за съхраняването им, което на практика означава, че ще се пазят вечно. Тук е важно да се отбележи, че МВР продължава да е единствената държавна структура, която не е задължена по Закона за защита на личните данни. Всъщност най-големият администратор на лични данни в България не е официално вписан като администратор. Разширяването на достъпа на държавните служители до лични данни прави проблема особено належащ.   

И докато министърът на вътрешните работи раздава награди за „Полицай на годината" трябва да се сетим за предишното следене, което спечели на МВР антинаградата „Големия брат" в категорията „Държавна институции, нарушавала най-грубо правото на личния живот". Очакваме да видим дали пък МВР няма да се абонира за този приз, ако приеме законопроекта в този му вид.  

 


Свързани публикации.