Визия за развитието на черноморските курорти

 

Плочата за презастрояването на българското Черноморие се върти в общественото пространство вече няколко  години. Недоволни гласове се чуват от обикновени граждани и туристи до природозащитни организации,  настояващи държавата да регулира привидно вихрещото се бетониране на природните дадености на страната. Този туристически сезон като че ли тези хора пеят песента на победата след като стана ясно, че може би доста хотели по морето ще фалират заради липсата на туристи. Дойде моментът да размахат пръст към туристическите предприемачи и да кажат "Казахме ли ви?!"

Защо има отлив на туристи?

Има известна доза истина, че Черноморието е презастроено, при това на места некачествено, инфраструктурата не издържа на такъв голям капацитет, както и че има и други проблеми. Евтините кредити, които всъщност бяха държавна политика, създадоха благоприятните условия за тях. Само че тези проблеми не са станали по-сериозни от миналия летен сезон, когато нямаше такъв отлив на туристи. Условията през тази "слаба" година са същите както и при "силните" последни. Така че не можем да твърдим, че лошото развитие на курортите ни е изцяло причината за проблемите на туристическия сектор. Явно е, че и световната икономическа криза има сериозно влияние. От една страна, защото доходите на една част от хората са намалели, а от друга, тези, чиито доходи не са пострадали, се страхуват да харчат за туризъм както други години, заради несигурността, която изпитват.

"Колкото повече, толкова по-добре" не важи

Що се отнася до презастрояването, то наистина от един момент нататък повече строителство и капацитет не допринасят за привлекателността на курортите ни, ами точно обратното – имат пагубно влияние върху комфорта на туристите, а от това и върху печалбите на туристическия бизнес. Вероятно и доста инвеститори не са осъзнали тези факти и са строяли неразумно на принципа "колкото повече, толкова по-добре". Ако моментът на пренасищане е достигнат, някои наистина ще фалират и хотели ще останат необитаеми. Ето как вероятно ще се развият нещата оттук нататък.

Визията

По-пресметливите собственици на хотели ще изкупят освободените сгради и терени в близост до техните. Ще последва изчистване – някои сгради ще бъдат съборени и на тяхно място площта ще се освободи и озелени. Специално потърсих мнение на експерти в строителството, за да ми кажат дали технологично това е възможно. Не само, че е възможно, но е и лесно. Естествено, изисква допълнителни средства, но това облагородяване ще е рентабилно за намалелия брой хотели. С други думи, в курортите "ще може да се диша", а това се цени от туристите и затова трябва да се взима предвид от хотелиерите. Парадоксално е, но вероятно празното пространство ще направи курортите ни по-привлекателни и по-печеливши, отколкото ако то е заето с нещо.

Презастрояването на Черноморието е обратим процес. А периода на поправяне на допуснатите грешки едва ли ще е дълъг. Интересното е, че всъщност държавата няма да има нужда да се намесва, т.е. секторът може да се саморегулира.

 


Свързани публикации.