В памет на Милтън Фриидман

 

16 ноември 2006 г. ще остане, като една от най-тъжните дати в новата история на свободната човешка мисъл. Четири месеца след като отпразнува своя 94 рожден ден големият икономист, кавалерът на либертарянството Милтън Фриидман почина.

Роден на 31 юли 1912 г. в Бруклин, Ню Йорк, той е четвъртото и последно дете на Сара Етел и Джино Фриидман. Той последователно учи в университета Рудгър, Колумбийския университет, от където през 1946 г. получава докторската си степен, а в последствие преподава повече от 30 г. в Чикагския университет.

Милтън Фриидман е носител на нобелова награда по икономика през 1976 г.

Връщайки се назад в житейския път на бъдещият велик икономист е редно да се каже, че той ще остане в нашите спомени, като един от най-ревностните защитници на класическите либералните идеи. Той не беше само защитник на икономическата свобода, може да се каже, че я проповядваше и което е най-важното – аргументирано защитаваше идеите й. Фриидман поддържаше тезата за легализиране на наркотиците, като казваше, че регулациите просто увеличават вредата от тях. В качеството си на съветник на президента Никсън той доказва икономическата целесъобразност от наличието на платена доброволна армия и незадължителна военна служба.

Дългогодишният му изследователски интерес е насочен в областите на микро- и макро икономиката, икономическата история и статистиката. Заключенията и изводите, до които достига, емпирично доказват по-високата ефективност на икономиката, при ограничена намеса от страна на държавата. Милтън Фридман също така се счита за основоположник на монетаризма и по-точно възкресител на количествената теория на парите като инструмент на икономическата политика и детерминанта на инфлацията.

Милтън Фриидман заедно с Анна Шварц са авторите на книгата „Монетарна история на Съединените щати”, където описват как настъпването на голямата депресия в началото на ХХ век е в резултат на неумело водена политика от страна на Федералния резерв. По повод на неговия 90-ти рожден ден Бен Бернанке (настоящият управител на Федералния резерв) казва: „…..Връщайки се към темата за голямата депресия, то ти беше абсолютно прав, направихме го. Наистина много съжаляваме”.

Милтън Фриидман ще остане в историята и с идеите си за въвеждане на ваучерна система в образованието, като предпоставка за повишаване на неговото качество и оптимизиране на извършваните разходи чрез създаване на условия за конкуриране на образователните институции една с друга. За тях той говори в книгата си „Капитализъм и свобода” издадена през 1962 г. За да популяризира тези свои концепции Милтън Фриидман създава „Фондация Милтън и Роуз Фриидман” (Milton and Rose Friedman Foundation).

Милтън Фриидман беше президент на „Американската икономическа асоциация” и основател и президент на обществото „Монт Пелерин”, което е международна организация на либералните икономисти.

През 1998 г. Мелтън Фриидман е удостоен с почетна награда – Президентски медал за свобода и Национален медал за наука.

В подкрепа на либералните идеи той казва: „ …. терминът класически либерал в днешно време може да се използва достатъчно адекватно. Аз не смятам за необходимо да отделям голямо внимание на използването на конкретния термин. Аз съм много по-заинтересован да накарам хората да се замислят за конкретните идеите, отколкото за някоя определена личност……”

Милтън Фриидман остави след себе си, както идеите и възгледите на един истински велик либертарянец, така и тъгата на семейство му, на хората които го обичаха и му се възхищаваха за неговата неспираща борба в защита на индивидуалната свобода и свободната пазарна икономика. Той беше един от най-великите звезди на свободата, огрявали някога света.

И той ще ни липсва вечно.

 


Свързани публикации.