В един летен ден…

В един летен ден се събудих в четири и половина сутринта. Още неотворил очи, облякох си първите дрехи, които видях, и бързо излязох от къщи. Надух радиото в колата и с усмивка на лице се запътих към близкото 9-то РПУ в родния ми софийски квартал Люлин. Целта беше ясна – вадене на лични документи. Това обяснява и ранното ми ставане – да избегна километричните опашки. Но уви, бях изигран. Когато пристигнах, хора загърнати с одеяла и държащи по чашка кафе, зъзнеха пред вратата. Записах се под номер 34.

Надеждата все пак ме крепеше. “Ще мина до към десет, ще отида на работа, втори ден се редя вече!”. Оптимизмът не ме напускаше, докато най-накрая не стана десет и половина. Бяха си подали заявления само десет души, а системата вече беше блокирала два пъти. Слънцето се издигна високо над нас, напече здраво и хората с номера над 50-ти започнаха малко, по малко да се отказват. Други псуваха. Саморазправата беше преодоляна само благодарение на сержант Иванова, която бе ангажирана от районното управление да следи за реда.

Чудото се случи и към един и половина се добрах до заветните гишета за подаване на лични документи. Хладината вътре ме ободри. По радиото вървеше станция “Фокус”, а Мария Костадинова, директор на Дирекция „Български документи за самоличност” в МВР, обсъждаше хаоса по пунктовете за издаване на лични документи. Тя хвалеше служителите си, които неуморно и “без да се оплакват” работят вече дори и в събота.

По нейно мнение 183-те управления на 28-те областни дирекции в страната и 30-те пункта за персонализация на данните са обслужили 407 237 души от края на март досега. Според нея, ако тенденцията се запази, още 1 300 000 български граждани ще бъдат обслужени до края на октомври. Мария Костадинова заявяваше в същото интервю, че само тогава се очаква “намаляване на опашките и нормализиране на ритъма на работата”. Факт е, че през 2010 г. изтича валидността на документите на над 2 000 000 български граждани.

Тези думи провокираха в съзнанието ми редица сметки. Все пак, колко наистина струва на всички нас ваденето на нови лични документи? След като се прибрах вкъщи около три часа следобед със симптоми на топлинен удар и раздразнение граничещо с бяс, взех лист бакалска хартия и една химикалка и започнах да смятам.

За да облекчи процеса на издаване на документи, държавата постанови съботите на месец юни да са официални работни дни за служителите на МВР – дирекцията „Български документи за самоличност”. Тъй като повечето обикновени граждани не осъзнават тази извънредна възможност, пунктовете за подаване на заявления засега остават почти празни през съботните дни. Ако тенденцията се запази, на МВР ще се наложи да продължи практиката и в идните месеци до края на октомври. На държавата това ще струва 238 540 лв. за заплати за извънреден труд според чл. 19 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Допълнителните разходи за бюджета изглеждат смешни, ако се пресметнат общите загуби за българската икономика. За да си подадат заявления за изваждане на нови документи, на българските граждани им трябват средно два дена. Един, за да си подадат заявления и друг, за да си получат новите документи. Да предположим, че повечето от тях си вземат платен отпуск от фирмите, за които работят. Следователно средно на работодателите това ще струва 75 лв. и 20 стотинки за всеки служител. Заради предполагаемите 2 000 000 души, които ще се редят на опашки, общите разходи за българската икономика може да достигнат повече от 150 млн. лева или около 4,6% от актуализирания бюджетен дефицит за 2010 г. Дори ако от тези 2 000 000 души извадим средния брой пенсионери, цифрата пак е значителна – около 124 млн. лв. В условия на продължаваща икономическа рецесия и нарастващ бюджетен дефицит, подобно икономическо прахосничество е недопустимо.

 

* Стажант в ИПИ.


Свързани публикации.