Назад

В 257 общини наетите не могат да избират работодателя си в поне един сектор

Репликата „Като не те устройват условията или заплатата, намери си друга работа“ не работи в 257 от всичките 265 общини за поне един от икономическите сектори. Как правим този извод?

ИПИ разполага с данни от НСИ за основни показатели на нефинансовите предприятия по икономически дейности и по общини. В някои общини данните за отделни сектори, предоставени от НСИ, са „скрити“  (конфиденциални)[1], защото в общината има само едно или две предприятия и в този случай показателите за сектора биха разкрили данните за конкретните предприятия. А ако има едно или две предприятия в определен сектор, с увереност можем да твърдим,  че там на практика няма избор на работодател. Тук разглеждаме само нефинансовите предприятия, т.е. така наречената бизнес икономика, без да отчитаме дейността и наетите в държавните и общинските администрации, армия, полиция, съдебна система и т.н.

Данните се различават значително по икономически дейности. В над половината от общините има по един работодател в сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ (в 144 общини). В около 1/3 от общините няма алтернативни възможности за работа в ИКТ сектора, операциите с недвижими имоти, културата, спорта и развлеченията.

Най-висок избор на работодатели на местно ниво пък има в търговията, където само в три общини данните са скрити (Бойница, Макреш и Опан), както и в земеделието (в 11 общини).  

Картата на България показва, че само в осем от всичките 265 общини има достатъчно работодатели във всяка една от 17-те икономически сектора, така че данните да не бъдат конфиденциални. Повечето от тях са и областни центрове с развита икономическа дейност във всички сектори – столицата, Варна, Стара Загора, Велико Търново. В други 28 общини само по един сектор е скрит – обикновено производството на енергия, ВиК секторът или добивната промишленост. В 112 общини обаче данните за пет и повече цели сектори остават скрити. В тях повечето от икономически активните хора не могат да си избират работодателя.

Вижда се и определено групиране на общините. Ограничен брой работодатели има в пограничните райони, Северозапада, Добруджа.

В 31 общини липсва избор на работодател в поне два от четирите сектора с най-голям брой наети – „Преработваща промишленост“, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“, „Транспорт, складиране и пощи“ и „Строителство“. В 5 общини – Крушари, Маджарово, Мирково, Ново село и Опан – липсва конкуренция в 3 от четирите сектора, а в община Опан – и в четирите.

Изводите от тези данни не могат да бъдат еднозначни. Разбира се, и един работодател е по-добре от липсата на такъв. В 30% от броя на отделните сектори в общините има до два работодателя, но в други 18% няма никакви наети и практически никаква възможност за работа.   


[1] Съгласно Закона за статистиката и Европейското законодателство конфиденциални са индивидуалните (първичните) данни на предприятията. За да се гарантира тяхната защита и невъзможността да бъдат идентифицирани, агрегираните показатели също се определят като конфиденциални, когато: 1) Критерий А – даден показател е формиран от едно или две предприятия; 2) Критерий В – едно предприятие доминира в стойността на показателя с дял равен на или по-голям от 85%.


Свързани публикации.