Торпилират пенсионния модел, за да покрият дупката в бюджета

Тази неделя стана ясно, че премиерът и синдикатите са подписали меморандум с който не просто спират увеличаването на пенсионната възраст, а фундаментално променят пенсионния модел на страната. Интересно е, че основните действащи лица зад това решение са същите, които през 2010 г. решиха да заграбят 100 млн. лв. от професионалните пенсионни фондове, нарушавайки Конституцията и получавайки звучен шамар с Решение 7/2011 на Конституционния съд (КС). Тогава КС не просто реши в полза на личните пенсионни сметки, но и елегантно захапа некомпетентните становища на заинтересованите по делото страни, разбирай държава и синдикати (виж коментар тук). Сега те отново искат да грабят.

Забележете, че покачването на пенсионната възраст, което беше решено преди години и е изключително ясно като механизъм, се „отлага“, докато се събере подкрепа и се измисли добре. А тоталната промяна в пенсионния модел и атаката спрямо частните фондове, която никога не е била дискутирана и предизвиква вълна от критични коментари, се приема на пожар и едва ли не ще се гласува още тази седмица. Защо се бърза ли? Защото кражбите по дефиниция трябва да се правят бързо, докато никой не се е усетил.

Идеята е да се даде избор в пенсионното дело, но не избор дали да се осигуряваш в частен фонд или в НОИ, а избор само по отношение на частния фонд – тоест допуска се само опция да се върнеш в НОИ. Между другото, заграбването на личните пенсии в Унгария започна по абсолютно същия начин. На всеки, който избере да се „върне“ в НОИ, не просто му се пренасочват вноските, а му се взима цялата партида, натрупана през годините. С други думи, всяко подобно решение пълни НОИ и свива дефицита му – това е и голямата цел. Интересно е какво се случва с парите при подобен избор – в момента те са на осигурените лица (така реши КС), а при „връщане“ в НОИ те влизат в общия кюп, похарчват се незабавно, а насреща се получава щедро обещание от държавата за бъдеща пенсия. За тези, които са пропуснали – дефицитът в НОИ на година е по-голям от дупката в КТБ.

Можем да си представим и как ще протече изборът. Нека помислим за държавните служители, работещите в държавни компании и общински фирми, както и всички обхванати от колективни трудови договори – например хилядите заети в държавната железница. Това са работници, които са зависими от политиците и нищо чудно да бъдат изненадващо активни в „свободния си избор” да се върнат в НОИ. След това ще дойде и държавната кампания „Ела си в НОИ, вземи обещание“, която безспорно ще е много интересна. Когато целта е ясна – да се вземат партидите от частните пенсионни фондове и да се покрие дефицита, механизмите също са предвидими.

Върховенството на синдикалната демокрация от неделя сутринта не може да бъде наложено без парламента да каже своята дума. Гласуването най-вероятно ще е тази седмица. Имаме опит за грабеж, сега се търсят достатъчно на брой съучастници в парламента.

 

Проектът „Активно гражданство и добро управление в борба с бедността” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Страница на проекта: www.bednostbg.info 

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за пазарна икономика и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

http://www.ngogrants.bg/


Свързани публикации.