„Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене”?”

„Съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене”?”

Твърдо НЕ на референдум за АЕЦ „Белене”

(Отворено писмо до гражданите на България)[i]

 

Всъщност, ако има референдум по този повод, въпросът трябва да е „съгласни ли сте да дадете лични средства за построяването на АЕЦ „Белене” и ако да – колко?”

Преди време бившият министър-председателят г-н Симеон Сакскобурготски беше казал: „Хубаво ще бъде да си имаме още една АЕЦ”.  Защо – не обясни. Откъде ще се вземат пари и какво ще я правим след като я имаме – също. Сега същото прави г-н Сергей Станишев с няколко свои колеги по партия и кабинет. 

Сигурно си спомняте, че първият забърка кашата около възстановяването на проекта за АЕЦ „Белене”. БСП я досвариха – има площадка, за която според тях всички сме платили – има, няма около 1,5 милиарда лева. Между другото, плащането е през сметките за ток и данъците. И сега трябва, пак според тях, ние другите да дадем още 20 милиарда, за да може някой друг да разполага с, да управлява и да продава на нас самите електричеството от АЕЦ „Белене”. Това било нужно, за да остане България в най-престижния клуб на държавите с ядрена енергетика.

Не Ви ли прилича на вица за циганина, копчето и балтона – имам копче, искам да му пришият балтон? Държави като Австрия, Италия, Полша, вече и Германия се отказаха от ядрената енергетика и без да са членове на ядрения клуб вървят напред и гражданите им живеят по-добре от нас.  Ние, гордият член на този клуб от още 1972 г., сме най-бедната страна в Европа и ако продължаваме с такава неразумна политика, няма изгледи да се откъснем скоро от дъното. Още повече, ако дадем допълнително още 20 милиарда за нещо, което не ни е нужно даже след 2025 г. Доказаха го HSBC, ние от ИПИ и други сериозни анализатори и правителството спря изграждането на централата. Спря го, но не съвсем. Защото не обърна внимание именно на обстоятелството, че нови реактори не са нужни нито на площадката в Белене, нито на тази в „Козлодуй” до 2025 г. 

БСП иска строителството да бъде подновено и продължено. Иска го не с аргументи, а с референдум, и то на принципа „Вярвайте ни”. Откакто свят светува, най-ясният аргумент в полза на мнението, че нещо трябва да се случи, е да го финансираш със собствени средства. Когато давате ваши пари, вие най-вероятно ще поискате известни доказателства, че те не ще отидат отново на вятъра и че ще имате полза от цялото начинание.

Ако някой все пак се пита дали да подкрепи подписката на БСП за възобновяване на АЕЦ „Белене”, ето защо твърденията в нея са неверни и манипулативни:

  1. Токът без АЕЦ „Белене” щял да поскъпне с една трета – кога и защо, след като от новата АЕЦ ще струва над 22 стотинки за киловатчас, а сега средната изкупна цена от електроцентралите е под 10 стотинки?
  2. Ако ние не построим АЕЦ „Белене”, казват, друг (има се предвид Турция) ще построи АЕЦ и ще ни продава ток, вместо ние на нея. Ние (т.е. фирмите износителки на ток, свързани с БСП) вече 10 години продаваме ток на Турция на цена, по-ниска от тази за вътрешността на страната. Всъщност българските граждани през тези години са субсидирали търговията на фирмите-износителки.  От това упражнение нито ние станахме богати, нито Турция обедня.  Тя дори попадна в списъка на десетте най-бързо развиващите се страни в света.
  3. Инициативата имала смисъл, защото АЕЦ „Белене” била ключът към ВЕИ на приемлива цена и към развитието на „зелена икономика”. Това откритие за атомната енергетика явно не го знаят в Германия, защото решиха да спрат техните АЕЦ за сметка на развитието на ВЕИ.  А сега сериозно: развитието на технологиите ще изравни цената на електроенергията от ВЕИ с предполагаемата цена от АЕЦ „Белене” още през 2015 г., след което ще е по-ниска, докато от АЕЦ ще расте поради непрекъснатите изисквания за повишаване на сигурността.
  4. Най-съвременната АЕЦ „Белене” щяла да създаде у нас „съвременни” работни места (колко – не се казва); всъщност, погледнато сериозно, в съвременните АЕЦ с такава мощност 200, най-много 500 специалисти.
  5. С АЕЦ „Белене” българската енергетика би била модерен отрасъл, а без нея ще бъде доведена до мизерно съществуване. Точно обратното. И сега, и в бъдеще – даже и след 2025 г., България (съответните фирми) ще изнася от наличните мощности и ВЕИ до 10 милиарда киловатчаса електроенергия и без АЕЦ „Белене”.  А модерната енергетика, според тенденциите в развития свят, днес се основава на енергийната ефективност и възобновяемите източници.
  6. Твърди се, че АЕЦ „Белене”, като всяка такава централа допринасяла за повече сигурност – да се твърди това след Чернобил и Фукушима е, меко казано, издевателство. А след като доставките на горива са само от Русия – национално предателство.

Списъкът на твърденията без потвърждения може да бъде продължен.

Че всичко около АЕЦ „Белене” произтича от БСП в съдружие с остатъците от ВМРО и АТАКА е закономерно – ретроградна партия – ретроградни идеи.  Тежко и горко на българския народ, ако им повярва.

И накрая нека кажем, че г-н Р. Овчаров е прав, че с повишаването на цената на електроенергията правителството спасява НЕК от фалит, но поради неразумните и неправомерни разходи за АЕЦ „Белене” (направени при управлението на БСП).

Питаме: кой ще спасява България след изхарчването на вятъра на още 20 милиарда лева за построяване на централата? А дали искането за референдум не е опит на бившите управляващи да се спасят от наказателно преследване, каквото би трябвало прокуратурата да повдигне, предвид закононарушения­та, извършени от тях по АЕЦ „Белене”?

Затова твърдо НЕ на референдум за АЕЦ „Белене”.

 

 


[i] Становището на Работна група на Института за пазарна икономика по проекта АЕЦ „Белене” и анализите на ИПИ могат да бъдат намерени на страницата на Института в Интернет (навигацията в текстовете е дадена в: https://ime.bg/bg/articles/pismo-do-g-n-sergei-stanishev-1/


Свързани публикации.