Светът чества падането на Берлинската стена

Институт за пазарна икономика, Българско общество за индивидуална свобода (БОИС), техни съмишленици и приятели на свободата се включиха към световните чествания на годишнината от падането на Берлинската Стена. На 9 ноември 1989 г. след 28 години насилствено разделение се поставя началото на обединението на източна и западна Германия, като това е преломен момент в световната история в борбата срещу тоталитаризма и потисничеството на свободата на хората.

Как американската фондация “Атлас” отпразнува Деня на свободата

На 9 ноември в Ню Йорк в хотел Палас фондация “Атлас” организира официална вечеря по случай 16 години от падането на Берлинската Стена. Вечерята мина под наслов “Честване на човешкото право на свобода”.

Главната реч на събитието изнесе Март Лаар, бивш министър председател на Естония през периода 1992 – 1994 и 1999 – 2002 г. Март Лаар е роден през 1960 г. в Естония по време на Желязната Завеса. Въпреки опасността от затвор, той посвещава дълги години на исторически проучвания и изследвания за съпротивата на Естония на съветската окупация по време на Втората Световна Война. Книгата му “Война в гората” е излиза през 1992 г.

През 1992 г. Лаар става министър председател на Естония и успява да превърне страната от бедна нация, разрушена от окупацията на Съветския Съюз в богата и стабилна пазарна икономика. Под негово ръководство се провежда засилена приватизация, намаляват се данъчните ставки, въвежда се плосък данък и се премахват митата. Въпреки предупрежденията на естонски икономисти, че тези реформи са невъзможни, като ходенето по вода, политиката на Лаар се оказва повече от успешна. Естония в момента е на челните места в Европа по привличане на инвестиции и икономически растеж. Лаар коментира следното: “Ние го направихме: ходихме по вода, защото не знаехме, че това е невъзможно”. Бившият министър председател споделя, че голямо въздействие върху възгледите му е оказала книгата на Милтън Фридм a н “Свобода на избора”.

Освен институционалните реформи за разгръщане на свободния пазар, Лаар е осъзнал необходимостта хората сами да поемат отговорността и да помислят за себе си. Той винаги е насърчавал естонците да поемат рискове, да бъдат конкурентноспособни и инициативни. Реформите на Лаар превърнаха Естония от страна, разрушена от съветските икономисти, в една от най-проспериращите икономики в Европа със среден икономически растеж от 7% и размер на частния сектор над 90%. В момента г-н Лаар изнася лекции по целия свят за плоския данък и икономическия “Ренесанс” на Естония.

Денят на свободата по света

Други неправителствени организации и мозъчни тръстове, поддържащи личната и стопанската свобода по света, организираха различни чествания по случай падането на Берлинската Стена. Трансатлантическият институт в Лондон координира с неправителствени организации по целия свят честването на събитието, като в центъра на Лондон бяха пуснати във въздуха хиляди бели балони.

В Аржентина различни организации отчетоха датата чрез организиране на конференции и прожектиране на видеоматериали под наслов “Революцията на свободата”.

В Цюрих Институтът на либералите организира среща с приятели на свободата и съмишленици на каузата.

 

 

 

 

© Коментарните материали от Прегледана стопанската политика са обект на авторско право. При използванетоим е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатватматериали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).


Свързани публикации.