Субсидиите за тютюн трябва да спрат

Фонд „Тютюн“ най-сетне ще бъде закрит, а заедно с него нормативно се слага край на редица вредни практики – разпределението на квоти за производство, регулирането на изкупните цени, премирането и безвъзмездното предоставяне на семена на производителите на тютюн. Добрата и дългоочаквана новина дойде в сряда, но веднага стана ясно, че помощите за тютюнопроизводителите най-вероятно ще продължат и през 2013 г. Поне ако се съди по благосклонността, с която се изказва министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по въпроса. А това би било абсурдно поради няколко причини.

Средствата вече не са обвързани с продукция, а се отпускат за „конверсия“ – преминаване от тютюн към отглеждането на други култури. Това беше единственият начин правителството да продължи да подпомага тютюнопроизводителите след 2009 (както и да спре протестите им от края на 2009 г.), когато премиите за килограм трябваше да отпаднат заради европейските изисквания. За тази цел кабинетът договори нотификацията на 143 млн. лв. помощи за 2011 – 2012 г. Получаването на тези средства от земеделските стопани бе обвързано със средногодишното количество изкупен тютюн за периода 2007 – 2009 г. По този начин не е никак ясно за какво се разходват парите – дали отиват за други насаждения или за всякакви други цели. Самият министър Найденов призна пред журналисти, чесредствата най-вероятно не отиват по предназначение, но се мисли за изплащането им и през следваща година (!).

Либерализацията на пазара и значителното намаляване на площите, засети с тютюн през 2011 г. (с 31% спрямо 2010 г. по данни от Агростатистиката), бихамогли да доведат до повишаване на изкупните цени през тази година заради очакваното по-слабо производство. Това ще донесе повече приходи на тези, които продължават да се занимават с тази дейност. И ако през 2013 г. безконтролното дотиране на бивши и настоящи тютюнопроизводители продължи както и досега, това може да даде погрешен сигнал на тези, които вече са се ориентирали към отглеждането на други култури или са в процес на конверсия.

Съществуват и морални аргументи – би било крайно странно държавата да реши да продължи да дава пари на производителите на тютюн в годината, в която се кани да въведе пълна забрана за тютюнопушенето на обществени места.

И накрая идва крайно озадачаващият аргумент на министър Найденов, че „Тези хора просто имат нужда от парите“ (в. „Капитал“) – по тази логика бенефициентите на държавни помощи могат да бъдат всички български граждани, а Министерство на земеделието и храните трябва да се слее с това на труда и социалните грижи. 


Свързани публикации.