Становище на Института Катон* за политики против финансовата криза

 

Президентът Обама казва, че „голяма част от икономистите с различни възгледи се обединяват в мнението си", че има нужда от масивно правителствено инвестиране за стимулиране на икономиката. В действителност много икономисти не са съгласни с това твърдение. Стотици от тях, включително и нобелови лауреати,  се подписват на становището на института Катон, което е публикуване в най-известните вестници в САЩ. 

Няма съмнение в това, че правителството трябва да предприемат действия за вдигане на крака на икономиката на страната" президента на САЩ Барак Обама, 9 януари 2009 г.

С цялото ни уважение г-н Президент, но това не е вярно!

Въпреки заливащата ни информация, че всички икономисти са станали кейнисиянци и подкрепят огромното нарастването на държавната намеса в икономиката, ние, подписалите се в становището на института Катон, не вярваме, че нарастването на правителственото харчене е правилният начин за подобряване на икономиката на страната. По-голямото харчене от Хувър и Рузвелт не извади страната от голямата депресия през 30-те години. По-голямото харчене не разреши проблема с японския „изгубен век" през 90-те години. От тази гледна точка днешната политика е триумф на надеждата пред опита от миналото, за да се вярва, че правителственото харчене ще помогне на американската икономика да се възстанови. За да вървим към подобрение, хората, формиращи политиката на страната, трябва да фокусират усилията си върху реформи, които премахват препятствията пред труда, спестяването, инвестициите и производството. По-ниското данъчно бреме е най-добрият начин за използване на фискалната политика за повишаване на растежа на икономиката.   

* Института Катон е един от най-влиятелните либерални мозъчни тръстове в САЩ


Свързани публикации.