SOS МОЛДОВА

Програма Достъп до Информация се присъединява, към изразената от правозащитни организации тревога от случващото се в Молдова – задържането и оказването на насилие на хора, заподозрени в участие в протести, проведени в Кишинев на 6-7 април 2009 г.; както и ограничаването на свободата на словото чрез недопускането или изгонването на журналисти, кореспонденти на международни информационни агенции.

Ден след провеждането на парламентарните избори в Молдова на 5 април имаше обвинения за опорочаване на резултатите от страна на комунистическата партия. Започнаха протести на централния площад в Кишинев. Протестиращите твърдяха, че изборите са манипулирани, нечестни и само частнично свободни. Много хора се присъединиха към протетсите, които продължиха и на 7 април. Оформят се две групи от протестиращи – мирни и такива, които прибягват към насилие. Втората група подпалват президентството и парламента. Според източници сред протестиращите е имало провокатори, които повеждат тълпата към вандализъм и насилие. В последствие е отказан достъп на румънски журналисти, кореспонденти на медии като Франс Прес, Асошиейтид Прес, Ройтерс, Медиафакс и др. Започват арести и на местни журналисти от страна на властите.

Правозащитни организации отбелязват, че властите оказват насилие срещу всички протестиращи на площада, както и в полицейските управления, независимо дали е имало доказателства или не за буйстване от страна на задържаните. Арестуват се хора без основателни причини, които се изтезават от полицията и службите за сигурност.

Изявлението на ПроМолекс: www.promolex.md/index.php?module=news&item=180&Lang=en
Информация от Амнести Интернешънъл: www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/moldova-civil-society-activists-risk-arrest-20090408
Информация от Article 19: www.comunicate.md/index.php?task=articles&action=view&article_id=1518

Писмо на кмета на Кишинев (pdf 2.9 Mb), Дорин Чиртуачи, призоваващо за международна помощ и намеса, с приложени снимки на пребити участници в протестите в Кишинев.

„Задушаване на свободата на словото и пресата в Молдова – хронология на събитията" (pdf 88 Kb), изготвено от Център за разследваща журналистика, Румъния и Агенция за наблюдение на медиите, Румъния

„Чужди журналисти – измъчвани и гонени от Молдовските власти в контекста на протестите на 7 април 2009 г.", източник: Център за независима журналистика, Кишинев

С писмо до Съвета на на Европа, Европейската Комисия,Съвета на ЕС, ООН, всички дипломатически мисии в Молдова, представителствата на ЕК и на ОССЕ в Молдова граждански и правозащитни организации в Молдова (pdf 113 Kb) призовават за международна намеса за спазването спазване на международните договори относно човешките права и прекратяване на нарушаването им от страна на молдовските власти – 13 април 2009 г.

Опозицията и гражданското общество призовават за международна намеса – писмо до Съвета на Европа, ОССЕ и ООН от 11 април 2009 г. (pdf 33Kb)

 


Свързани публикации.