Сензационните Гайлс и О’Кийф. Двама души, които обединиха усилия и разкриха последния случаи на корупция*

 

Мислите ли, че данъците ви трябва да се използват, за да се помогне на хора, които искат да отворят публичен дом и незаконно да вкарват в САЩ непълнолетни момичета за "секс работнички"? Както може би сте видели по телевизията в последните няколко дни, финансираната от данъкоплатците Асоциация на обществените организации за реформа сега (АООРС) правеше точно това.

Кой разкри този пореден случай на корупция в АООРС? ФБР? Местната полиция? Разследващ комитет към Конгреса? Масовите медии? Не, не, не, не. Бяха едно 20-годишно момиче на име Хана Гайлс и 25-годишният студент по право и разследващ журналист Джеймс О'Кийф.

Срещнах г-ца Гaйлс преди около година в дома й в Маями. Чрез общи приятели тя се свърза с мен, за да види дали мога да й помогна да си намери стаж в някоя група за разработване на политики във Вашингтон. В крайна сметка това лято тя започна стаж в Националния център за журналистика и Центъра за свобода и просперитет. Тя беше чувала за различните обвинения към АООРС за избирателна и имуществена измама и реши да научи повече.

АООРС твърди, че предоставя помощ на хора, които се опитват да получат дом и да започнат бизнес в бедни райони. Имайки предвид съмнителното досие на АООРС, г-ца Гайлс започнала да се чуди дали АООРС не помага и на такива, които искат да започнат незаконни бизнеси.

Тя се свърза с г-н Джеймс О'Кийф, когото никога не беше срещала. Въпреки младостта си, г-н Кийф вече си беше създал репутация като много компетентен и предприемчив разследващ журналист. Г-н О'Кийф също като Президентът Обама е учил "Правилата на радикала" на Сол Алински, но целта му е да обърне нещата и да използва "правилата" срещу радикалното ляво.

Г-ца Гайлс предложи на г-н О'Кийф да се престори на проститутка, а той да играе ролята на сводника, за да видят дали АООРС ще им помогне да отворят публичен дом. Г-н О'Кийф харесал идеята и се съгласил да работи с г-ца Гайлс.

Използвайки скрити микрофон и камера, те първо отишли в офиса на АООРС в Балтимор и били стъписани, че хората от АООРС предложили да им помогнат – въпреки че дали ясно да се разбере, че искали да отворят незаконен публичен дом, в които щели да работят непълнолетни момичета от Централна Америка. (Видео записите на срещите с АООРС можете да видите на www.biggovernment.com/category/exclusives)

Окуражени от първия им успех и в желанието си да се убедят, че офисът на АООРС в Балтимор не е щастлива случайност, те отишли в офиса на АООРС във Вашингтон, а после и в Бруклин, Сан Бернардино, Калифорния, както и в други градове в страната. Там им дали подробни законови инструкции как да избегнат проблеми с полицията и данъчните власти докато извършват незаконната си дейност на всяко от тези места, и даже предложили да помогнат с други средства. Те финансирали всичките им пътувания и други разходи от собствения си джоб без никаква подкрепа от организацията.

Адвокати, които са преглеждали записите, вярват, че служителите на АООРС може би са нарушили няколко дузини закони и регулации и вероятно дори статутите против рекетьорство и организирана престъпност на закона за корумпираните и рекетиращи организации. След като Глен Бек и Фокс нюз показаха записа от Балтимор миналия четвъртък, директори от АООРС, явно без да знаят дълбочината на разследването на О'Кийф-Гайлс, започнаха да твърдят, че хората от Балтимор са самозвани служители, след което ги уволнили.

На следващия ден, когато записите от Вашингтон бяха пуснати, АООРС уволниха още двама служиели, а бюрото по преброяването заяви, че повече няма да работи с АООРС. Г-н О'Кийф работеше с бележития журналист Андру Брайтбарт, за да оповести това, което той и г-ца Гайлс са открили. Г-н Бек, Шон Ханити и други във Фокс нюз, както и от други медии, поеха историята и поканиха г-н О'Кийф и г-ца Гайлс в свои предавания.

АООРС вече е подала фалшиви оплаквания в съда към г-н О'Кийф, г-ца Гайлс и медийните организации, които разкриха дейностите на АООРС. Сенатът в понеделник гласува с 83 на 7 гласа частично да отнемат финансирането на АООРС. След като записи от повече места бъдат публикувани и твърденията на АООРС, че не е изцяло корумпирана са тотално разбити, ще бъде интересно да видим реакциите на тези хора в Конгреса, администрацията и медиите, които продължиха да подкрепят АООРС въпреки всичката корупция.

Данъкоплатците ли ще защитят или престъпниците?

Г-ца Гайлс и г-н О'Кийф са истински патриоти – те не чакаха властите или Конгреса да направи нещо. Забелязаха проблем и предприеха сами действия на собствена сметка и риск (въпреки че сега са пазени), за да разкрият злодеянията. Бащите-основатели на Америка биха били горди с г-ца Гайлс и г-н О'Кийф, защото са знаели, че правителството е по-често проблемът, а не решението – и основателите са знаели, че американският експеримент би се провалил, ако гражданите постоянно не действаха, за да защитават свободите си и парите си.

Можем да се надяваме, че г-ца Гайлс и г-н О'Кийф ще служат за пример на милиони млади американци, които виждат че днешното поколение във Вашингтон краде тяхното финансово бъдеще и свобода. Прекалено много от масовите медии се съгласиха с правителството, вместо да вършат задълженията си да разкриват правителствените злоупотреби. Използвайки нови технологии, умни аматьори с кураж и добра преценка се превръщат в ефективни разследващи журналисти.

* Статията е публикувана за първи път във вестник "Washington Times" в сряда, 16 септември 2009 година. Оригиналният текст е достъпен тук. Преводът е с любезното позволение на автора. Преводът е на Велин Пеев.

** Ричард У. Ран е старши сътрудник в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж. Той е председател на Надзорния съвет на ИПИ.

 


Свързани публикации.