Роша Монтана – тъмната страна на природозащитниците!

Червената планина

Роша Монтана е малко селце сред гористите планини в западна Румъния. Залежите от злато в покрайнините на селцето се определят като най-големите в Европа, а минна дейност е осъществявана вече повече от две хилядолетия, като започнем от Цезар и стигнем до времето на Чаушеску. Местността е заслужила името си – „Червената планина" – водата в околността отдавна е станала червена от отделянето на токсични отпадъци в продължение на 2 000 години.

Minvest S.A., изцяло държавна румънска компания, разработва мината от 1989 г. до месец май 2006 година. Използвайки морално остарели минни практики и оборудване и изцяло разчитайки на субсидиите от бюджета, Minvest не отговаря на европейските практики и бива закрита в процеса на присъединяване на Румъния към ЕС. Резултатът е следният – безработицата в селцето се покачва от 50 % на нива над 70 %, оставяйки почти всички 1 000 жители на селцето без работа и на практика мизерстващи, до момента в който разработването на мината не започне отново от частни собственици. На национално ниво над 300 000 румънски миньори губят работата си, поради затварянето на приблизително 500 държавни компании.

Светлина в тунела

На мястото на закритата държавна компания се появява канадската компания Gabriel Resources, собственик на 80% от правата за разработване на мината, чрез дъщерната си компания в Румъния – Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Предложението е да се поднови минната дейност и да се разшири дейността й дори в по-голям мащаб. Публичната компания, ситуирана в Торонто, предлага модерни методи за добив, които работят в цял свят и са се доказали като много печеливши и в същото време много по-малко вредни за земята и водата в околността. В пакет с предложението върви и програма за пълно възстановяване на нарушеното екологично равновесие в региона, при това без никакви финансови задължения за Румъния или ЕС. Финансирана от Gabriel Resources, тази програма ще възстанови не само земите, засегнати от настоящото разработване на мината, но и цялата водна система, замърсявана в продължение на 2 000 години.

Проектът е за 17 години и предвижда извличането на 10 милиона унции злато, което ще влее над 2.5 милиарда долара в икономическото развитие на Румъния. През май 2006 е проведена и оценка на въздействието върху околната среда за целия проект, в която са се включили над 100 експерта в областта на минната дейност и околната среда от 10 страни. Решението на правителството дали да даде зелена светлина на проекта продължава да се отлага.

Полемиката

Проектът в Роша Монтана стана център на обществена дискусия в Румъния и нейната съседка Унгария. Част от дебата се отнася до използването на цианид за извличането на чисто злато от дълбоки места с широко разпръснато злато – метод, който е масово използван в над 400 златни мини по света, включително в повечето златни мини разработвани в момента в Европа. Произходът на полемиката около Роша Монтана се крие в бедствието от 2000 г. в Байа Мар, което е в северната част на Румъния. Тогава наводнение причинява спукването на резервоарната стена на австрийска минна компания, в резултат на което отпадъчната вода се излива в реката Риза, която е приток на Дунав. Замърсяването достига чак до Унгария.

Фактът, че бъдещият дизайн на мината в Роша Монтана е абсолютно различен от остарелия такъв в Байа Мар и това, че международните стандарти са се покачили драстично след инцидента в Байа Мар, не успокояват напълно хората, които носят спомена от 2000 година.

Филмът и природозащитниците

Проектът в Роша Монтана се превръща във фикс идея за природозащитниците. Зелените защитници от цяла Европа се надпреварват да протестират и да отлагат взимането на всякакви решения, свързани с осъществяването на проекта. Освен идеята за запазването на природата, има и още нещо, което свързва всички протестиращи. Никой от тях не живее в Роша Монтана!

В разгара на спора се появява Фелим Мак Алер, които е бил кореспондент за България и Румъния на Financiаl Times за периода 2000-2003 година. Журналистът се заема със задачата да хвърли повече светлина върху проблемите около проекта и да покаже живота на хората в Роша Монтана. Резултатът е появата на филма „Mine Your Own Business".

Филмът разкрива историята на Джордж, 23 годишен безработен миньор, чийто живот е поставен на карта в резултат на кампанията против проекта водена от чуждестранните защитници на околната среда. Джордж говори за надеждите и мечтите си за бъдещето – които са доста различни от тези, приписвани му от природозащитниците. Фелим решава да заведе Джордж до други бедни райони в Мадагаскар и Чили, които отчаяно очакват своите големи минни проекти. Джордж среща хора, които са много близки до него, с подобни надежди и мечти за прилична работа и подслон, за по-добър живот и подходящо образование за децата си.

"Mine Your Own Business" е филм, който те кара да се замислиш за непредвидимите последици от сляпото поддържане на кампаниите на природозащитниците по света или казано иначе – на кампаниите, които пречат на развитието. Филмът е предизвикателство към много „удобното" и разпространено мнение, което позволява на западния свят да отрече правото за прогрес и стремеж към щастие на тези, които се нуждаят най-много от него. 


Свързани публикации.