Рекорд и прецедент във вдигането на осигурителните доходи за 2016

След кратка пауза през 2013 и 2014 г., настоящият министър на труда и социалната политика отново се опитва да наложи вредната практика за административно увеличаване на минималните осигурителни доходи (МОД) в сектори, в които не е постигнато съгласие за размера им. След като административно вдигане на праговете бе направено от началото на 2015 г., разбираме, че такова се планира и за 2016 година. При това процентът, с който ще се повишат праговете в недоговорилите се отрасли, е най-високият от 2009 г. насам – 7,5%, и заплашва отново да потопи трудовия пазар „под вода”. Което, между другото, вече започва да се случва, ако се погледнат данните за новата заетост през 2014-2015 година. След  рекорден брой нови работни места през последното тримесечие на 2014 г. – 53 800, новите заети през второто тримесечие са едва 29 200 и тази тенденция се очаква да продължи през второто полугодие.

 

Предвид очакваното забавяне на световната икономика и негативите от „приземяването” на Китай за европейската и българската икономики, нищо чудно заетостта в България отново да започне да се свива още в края на 2015 г. или началото на 2016 година. Рекордното вдигане на осигурителните прагове може само да даде на работодателите още един аргумент защо да не откриват нови работни места (или пък да закриват съществуващи). Да не забравяме, че и бързият ръст на минималната заплата последните 1-2 години също налива вода в тази мелница.

Още по-интересното е, че административното увеличение на МОД за 2016 г. ще важи за всички сектори, освен един – производство на тютюневи изделия, тъй като, според социалния министър, това е единственият сектор, при който не се наблюдава „ръст на икономическите показатели”. Подобно изключение от административното увеличение на МОД се прилага за първи път и е ясен знак за административен фаворитизъм на този специфичен сектор.

Няма как да знаем за кои точно „икономически показатели” говори министърът, тъй като административното покачване на МОД в недоговорилите се сектори се извършва по неписани правила, а последната дума е на министерството. При всички случаи обаче този сектор се характеризира със символично свиване на заетостта тази година – едва 5 (пет) човека са изгубили работа през първото тримесечие (спрямо година по-рано) и 135 през второто. За сравнение, загубата на заетост през 2015 г. е в пъти по-голяма в редицата други сектори. Така например в производството на текстил са загубени около 5000 работни места през първото полугодие на 2015 година. Много по-значима загуба на заетост се отчита и в производството на мебели, производството на базови метали, търговията на едро и дребно и редица други отрасли.   

Административното повишаване на осигурителните праговете в секторите, където няма договорка, безспорно е изключително вредна практика за пазара на труда. Тя, заедно с постоянното и икономически необоснованото покачване на минималната заплата, увеличава разходите за труд и заплашва да задуши крехкото възстановяване на заетостта, което започна от 2014 г. и което вече започва да „издиша”.


Свързани публикации.