Различен вид олигарх

След забогатяването си в Русия Каха Бендукидзе желае да се превърне в най-капиталистическия политик в света

Забравете eBay. Ако имате желание да закупите нефункциониращо котелно, международно летище, чаена плантация, петролен терминал, проктологична клиника, лозе, телефонна компания, филмово студио, бюро за изгубени вещи или борд за регулация на пчеларството, обадете на Каха Бендукидзе – новият грузински министър на икономиката. Неговата приватизационна политика го превърна в изпечен търговец за продажба на стоки, подобни на споменатите. Ако се даде подходяща цена, би приватизирал даже и държавната филхармония или грузинския монетен двор. Каха Бендукидзе стана известен в пределите на Русия със създаването на най-голямата металургична група в страната – OMZ, преди да се върне в родната Грузия със задачата да възстанови последиците от десетгодишният пост-съветски упадък. Той твърди, че е било изненада когато президентът на Грузия Михаил Саакашвили и премиерът Зураб Жвания са го поканили на разговор и още същия ден са му предложили да поеме поста министър на икономиката. Но след като приема предложението той прави всичко възможно, за да накара правителството да направи това, за което всеки бизнесмен мечтае. Той казва, че Грузия трябва да е готова да продаде „всичко възможно с изключение на съвестта си”. И това е само началото.

Следващата година, ако не и по-рано, той има намерение да намали данък печалба от 20% на 12%, подоходните данъци от 33% на 20%, ДДС от 20% на 18% и да премахне общо 12 други данъци. Бендукидзе желае да направи всичко възможно за да привлече най-големите компании и банки да отворят клонове в Грузия. Иска да премахне законите, свързани с легалните платежни средства, за да могат инвеститорите да използват всякакви валути за разплащане. Той мрази чуждестранните помощи и казва, че те „разрушават възможността ти да си разрешиш проблемите сам”, въпреки че признава невъзможността да се избегнат през следващите 2-3 години.

По отношение на това къде да се инвестират пари, казва: „Не знам, а и изобщо не ме интересува.”, и продължава: „Аз закрих отдела за индустриална политика. В момента се закрива и националната агенция за инвестиции. А също така не искам да има и национална агенция за иновациите.”. О да, и още нещо – той възнамерява да закрие и националната антимонополна агенция. „Ако някой смята че правата са му нарушени, може да се оплаче в съда, не в министерството.” Той планира като коронен номер да закрие собственото си министерство през 2007 г. „В една нормална държава няма нужда от министерство на икономиката”, казва той. „А за три години ние можем да се превърнем в нормална държава”.

Пожелаваме му късмет. Той има голяма нужда от това. Участва в правителство, което управлява страна, половината от чийто граждани живеят с по малко от два долара на ден, връзките с Русия са под въпрос, а две провинции са командвани от бунтовнически режими. Предишният президент – Едуард Шеварнадзе, бивш съветски външен министър, беше свален през ноември (23 ноември 2003 г. – бел. ред.) чрез публични демонстрации срещу корупцията и измами на изборите. Бендукидзе е вторият министър, който е живял извън страната дълго време. Първият е родената във Франция Саломе Зарубишвили, която беше френски посланик в Грузия преди Саакашвили да я назначи за външен министър. Тя иска да изгради здрави връзки със запада, за да помогне на Грузия да се откъсне от доминирането на Русия. Но в същото време Грузия има нужда от инвестициите, които може да направи процъфтяващия руски частен сектор и тук на помощ трябва да дойде опитът на Бендукидзе. До май месец (2004 г. – бел. ред.), той беше уважавана фигура от кръга на руските олигарси, макар и една стъпка под петролните барони като Михаил Ходорковски от Юкос, който в момента е в затвора или футболния запалянко Роман Абрамовиц от Сибнефт, собственик на футболния клуб Челси.

Интелигентен и приятен човек, 48 годишният Бендукидзе беше научен работник до разпада на СССР. Сега изтъква, че е имал намерение да се оттегли от бизнеса до няколко месеца преди да получи предложението на Саакашвили. По-рано тази година компания OMZ изглеждаше готова да се слее с друга руска инженерна компания – Power Machines, но изглежда, че сделката е отпаднала. Бендукидзе остави акциите си в доверителен фонд и напусна поста на изпълнителен директор. Западен дипломат, който познава добре Бендукидзе споделя, че той е политически либерално ориентиран, както и икономически, а това директно го поставя в ситуацията на неприятел на руския президент Путин. Когато го запитат дали не се е оттеглил от Русия заради страха да не го последва съдбата на Ходорковски, той отговаря така: „Имали сме и по-лоши времена в Русия.”

Той е честен по отношение на хаотичната и често манипулирана руска приватизация проведена през 90-те, която всъщност направи него и мнозина други изключително богати хора. Той закупи по-голямата част от предприятието OMZ за жълти стотинки, въпреки че по тогавашните стандарти той е спечелил състоянието си като е преструктурирал компанията и е намалил работната ръка наполовина. Урокът, който е научил от руската приватизация е, че не трябва да променяш принципите на самата приватизация, а методите чрез които тя се провежда. Той обещава явни продажби на най-висока предложена цена и само в брой: „без условности, без обещания, без конкурси за красота”.

 

С Грузия в мислите ми

Той казва, че Грузия е “по-индивидуалистично” място от Русия и това я прави по-възприемчива за промени. Грузинците могат да бъдат убеждавани до определена степен. Всяка сутрин групи от демонстранти препречват пътя на Бендукидзе към работа. Анализите показват, че настроенията по отношение на приватизацията са по-скоро негативни. Саакашвили и Жвания уверяват, че се възхищават на радикалния му подход, но има вероятност да се наложи да обуздаят възхищението си, ако искат да трупат политически капитал, който да използват в битките с Москва или в отношенията си с размирните провинции. За Бендукидзе подобни проблеми са само още един аргумент в подкрепа на неговата дързост: необходими са големи подобрения в бизнес климата, за да се премахнат големите политически рискове и да продължат инвеститорите да влагат. „Други правителства правят бюджет”, казва той. „Ние създаваме нация”.

***

Ситуацията днес

Грузия е топ реформатор благодарение на Каха Бендукидзе, твърди Световната банка .

Когато става въпрос за реформите в 175 държави, изследвани от Световната банка, символичният „палмов венец” би трябвало да се присъди на Грузия. Според изследването Doing Business 2007 на Световната банка и Международната финансова корпорация, най-добрият реформатор от бившите съветски републики, са грузинските власти като цяло и Министърът на икономиката Каха Бендукидзе по-специално. През последната година Грузия е успяла да подобри шест от десетте фундамента на пазарната икономика, което й позволи да се изкачи до 37 място в света, прескачайки 75 позиции. За сравнение в същото изследване България заема 54 позиция с основната препоръка да се подобри бизнес климата в страната.


Свързани публикации.