Назад

Раждаемостта намалява, но остава висока в столицата и сливенско

Тази седмица на „265 истории за икономика“ представяме данните за разпределението на живородените деца в България през 2021 година.  

Общо в страната през 2021 г. са родени 58 678 деца с очевиден превес на родените в областните центрове и по-специално –  тези в Южна България. Най-много са родените деца в столична община – над 13 хиляди, следвана от общините Пловдив и Варна с по малко над 3 хиляди живородени. Под пет деца са се родили в общините Бойница и Макреш (видинско) и Невестино и Трекляно (кюстендилско). В 11 общини са се родили под 10 деца, а в 155 – под 100. 

За едно десетилетие родените деца намаляват с над 12 хиляди, или със 17%. На местно ниво спад се отчита в 218 общини, запазване на броя – в 4, а ръст има едва в 43 общини, предимно около столицата и Пловдив.

Данните за родените деца спрямо населението през 2021 г. също показват значителен превес на Южна България. Най-висока раждаемост се отчита в столицата и около нея, както и в сливенско. Обратно, в Северна Централна България и в пограничните райони около Видин, Кюстендил и Смолян и Кърджали, където и застаряването на населението е по-високо, раждаемостта е изключително ниска – често под 5 деца на хиляда души.


Свързани публикации.