Първата реакция на доклада за Белене: разуми, разломи и милиарди

Източник:  http://www.kafene.net/analysis.html , 24 март 2011 г.

 

Относно разлома по Дунавската равнина, Курумбашев коментира, че разлом има в главите на някои хора” (вестник Труд 23.03.2011 год.). Ето какво казва още за т.н. проект АЕЦ “Белене” депутатът от БСП Петър Курумбашев, едновремешен яростен антикомунист.: “ние ще си върнем парите за следващите 12 – 15 години от старта на проекта и следващите 45 години. Аз затова се надявам, че българската държава ще бъде основен акционер с 51%„. И премъдро заключава “Тъй като реакторите имат 60 години живот, ще донесат чиста печалба и приход за тези, които са акционери”.

Само че защо той и други богати хора като него се надяват на държавата, след като са толкова сигурни в огромните печалби от АЕЦ Белене? Защо не вземат да си спретнат едно акционерно дружество, да съберат 10-на милиарда евро и да правят централата заедно с руските (им) братушки. А после ще има да печелят, да печелят…

Е, да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Не щат хората. И влагат парите си в други технологии за производство на електроенергия? Не слушат мъдрата депутатска глава. Ето какво казва още тя: “Трябва да имате предвид, че този проект за 60 години ще генерира 100 млрд. евро.”

Преди време архитект-инженерът на т.н. проект Белене заяви, че печалбата от централата ще е (само) 80 милиарда евро, а Министър Трайков нарече тези твърдения “цирк” (29.09.2009 год., агенция Медиапул). Видно, г-н Курумбашев работи с много по-голям размах.

Да се опитаме да пресметнем как може да се получи печалба от 100 млрд евро. Ако по някакво чудо не стане силно земетресение и централата успее да произвежда ток 60 години безотказно и без аварии, в идеалния сценарий тя ще произведе около 910 милиарда кВч нето (60 год. х 7700 часа/год. х 2120 МВ х 0,93 (отчитане на собствените нужди).

Резултат: От 910 милиарда кВч – печалба 100 милиарда евро. Ашколсун г-н Корумбашев, както биха казали коалиционните партньори от ДПС.

Тоест г-н Курумбашев твърди, че всеки кВч, произведен от АЕЦ “Белене” ще носи печалба от 11 евроцента. Само дето не казва на каква крайна цена и на кого ще се продава тази електроенергия, за да носи такава печалба. Така де, защо да плаши хората. Защото ако включи към тази печалба себестойността (над 10 евроцента/кВч), разходите за пренос и дистрибуция и накрая ДДС, на крайния потребител ще му вгорчи от перспективата да плаща над 60 ст./кВч за тока от АЕЦ “Белене”.

Иначе г-н Курумбашев е съвършено прав – действително имаме огромен проблем с гигантските разломи в някои (депутатски) глави.

 

Др. Георги Касчиев

24.03.2011 г.


Свързани публикации.