Професионалните камари и възраждането на спахийството в България*

Вече излизат наяве първите резултати от съществуването на наложените отпарламента професионални камари (в случая визирам Архитектурната камара),на които държавата е възложила спахийската функция да рекетират колегитеси с най-различни задължителни вноски, като например годишна членска вноска,такса за легализация на документи, встъпителна вноска, наем за личен печати допълнително процент от всеки сключен договор, като цената на договорае определена от самата камара, на някоя вечерна сбирка на чаша високо-градусовопитие.

И понеже държавната намеса в пазара е брат на корупцията и извращенията,простотиите започнаха веднага. Човекът, който ми се оплака от това нещо,имал заварена преписка от предишни години в една община. Чиновници от общинатаго изнудват, че няма в момента печат, въпреки че преписката е внесена преди2 години и оттогава процедурата се влачи във времето. И естествено, му предлагатдиректно да използва печата на еди кой си срещу комисионна. Излишно е даказвам, че този еди кой си е познат в гилдията като най-мързеливия архитект,който за разлика от колегите си, които работят безспир, се чуди сутрин отранни зори и вечер до късни доби как да изкара пари без труд. Такова нещое нямало и през комунизма. Тогава най-много по ВУЗ-овете някой професорда си пише името пред научния труд на асистента, срещу „услугата“да види бял свят. Но условия за такива масови извращения, които да стигнатдо всяка община, не е имало.

Ако беше жив Васил Левски, да види какво става днес в държавата, щеше не7, а 700 пъти да обиколи България, за да създава революционни комитети срещуновите поробители.

 

––––––––-

* Препечатваме материала от форума на Икономически знания по Интернет (http://www.easibulgaria.org)с незначителни съкращения и изменения – Красен Станчев.

 

 

 

© Коментарните материали от Прегледана стопанската политика са обект на авторско право. При използванетоим е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатватматериали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).


Свързани публикации.