Призив за подкрепа на хората от Хонконг

Институтът за пазарна икономика тази седмица днес се присъедини към международна коалиция от 46 мозъчни тръстове и застъпнически групи в призива за международна солидарност с хонконгския народ срещу посегателството на Китайската комунистическа партия (ККП) върху свободата и автономията им и подкрепящата ККП полиция на Хонконг в Специалния административен район (САР), които многократно нарушават правата на протестиращите.

Събитията в Хонконг не само заплашват свободата на гражданите, но и принципите на либерализма, правата над частната собственост, отворените пазари, гражданското общество и съдебната независимост, на които Хонконг досега е международен бастион. Тези фактори са от съществено значение за просперитета на хонконгския народ, както и за икономическите интереси на всички свободни народи, които са обвързани с Хонконг.

Последните действия на правителството в Пекин излагат на риск тези принципи и начинът на живот на гражданите на Хонконг.

Това, което се случва в Хонконг, може да бъде само началото, ако международната общност не застане категорично против тези действия сега. Фактът, че правителството на САР вече е предприело известни стъпки в противоположната посока, като оттеглянето на законопроекта за екстрадиция, който би отказал на хората от Хонконг основен достъп до независима правосъдна система, и съгласието да се проведе разследване за злоупотреба с правата на човека от полицията на САР, показва, че международният натиск може да бъде ефективен. Тези временни стъпки обаче не означават прекратяване на плановете на ККП за установяване на контрол над Хонконг.

Гордеем се, че се присъединяваме към коалиция от активисти за свобода и демокрация и мозъчни тръстове от цял свят, които подкрепят борбата на гражданите на Хонконг срещу авторитаризма и желанията им да запазят гарантираната им автономия съгласно международното споразумение от 1997 г., което предаде Хонконг на континентален Китай в рамките на политиката „една държава, две системи“.

 

Текстът на писмото може да намерите тук – https://www.taxpayers.org.au/submissions/hong-kong-coalition-letter.


Свързани публикации.