Престолът в Брюкселилиминалото на Белгия като бъдеще на Европа

 

 

“Корицата на книгата “ Пре столът в Брюксел – Британия, Сакс-Кобургите и белгизацията на Европа”, която Пол Белиен написва по повод на юбилея * , изобразява картата на Европейския съюз с цветовете на белгийския флаг. Това не е съвпадение. Както наскоро отбеляза белгийският министър-председател Ги Верхофстад : “Белгия е лабораторията на европейското обединяване. Чуждестранните политици наблюдават нашата страна с особен интерес, защото могат да научат от нея доколко е осъществим европейският проект.”

Така започва статията на Пол Белиен в The Brussels Journal , където представя своята нова творба.

Кой е авторът?

Пол Белиен ( 1959 ) е юрист по образование със специализации в социално-осигурителното право и европейско право. Има докторат по международни изследвания.

Той работи като професионален журналист в Нидерландия и Белгия. Професионалната му биография включва: главен редактор на The Brussels Journal , редактор на тримесечното фламандско издание Secessie , водещ на рубрика във фламандския седмичник Pallieterke и в месечното издание Doorbraak , редовен сътрудник и съосновател на фламандския консервативен месечник Nucleus . През 1994 г. основава класически-либералния мисловен тръст Център за Нова Европа със седалище в Брюксел. Той е негов първи изпълнителен директор и директор по изследователската работа в периода 1994-2000 г.

Пол Белиен е автор на многобройни статии, есета и книги. Заедно с лейди Тачър, лорд Тебит, Филип Сеген и други е съавтор на книгата “Виждания за Европа”, издадена през 1994 г. Десет години по-късно, заедно с проф. Регина Херцлингер от Харвардския университет по бизнес, написва книгата “Здравни грижи, управлявани от потребителя”.

Пол Белиен е член на Обществото на Мон Пелерен и един от деветимата учредители на Фламандската либерална партия.

Ето как представя своята книга:

“Моята книга е преди всичко анализ на Белгия от позициите на теорията за обществения избор. Не исках да е в академичен стил, а да бъде достатъчно интересна за широката публика, ето защо я облякох в историята на кралските особи, като по този начин фокусирах върху връзките с Обединеното кралство, тъй като книгата е предназначена за англоезичния пазар . Отношенията между белгийската кралска династия ( или в по-широк смисъл белгийската върхушка ) и социалистите са достатъчно застъпени. Моята теза е, че конструкцията на Белгия е основана на идеологията на “социалния корпоративизъм”. Връзките на Кобургите с нацистите също се разискват, макар и само непряко.

На практика Леополд ІІІ е благосклонен към Германия по време на войната, защото както признава на Пол Струйе (1) : “Да бъдем честни: невъзможно е да избираш между омразата към германското превъзходство и към английското превъзходство. Англия е социална опасност”.

Основната теза на моята книга може да бъде намерена и в статията ми, която написах през декември 2003 г. за Salisbury Review ** “Нация в процес на изграждане – уроците на Белгия за Ирак и Европа”. (2)

За обединението на Европа, независимо, че няма да има европейска свръхдържава, включваща всичките понастоящем 25 държави-членки, опасността остава, защото Европа, с различните степени на интеграция ( Сатурновия модел ) , ще изплува на повърхността, с ядро Белгия, Франция и Германия. Тази т.нар. социална Европа ще изпитва същите трудности, от които днес страда Белгия.”

 

–––––––––––

* Белгия е основана през 1830 г.

(1) Пол Струйе – министър на правосъдието в правителството на Пол Анри Спаак, от март 1947 до ноември 1948 година. Самият Спаак е известен политически деец, социалист. От 1935 г. е министър (по-специално на външните работи), многократно е бил министър-председател. След 1945 г. той играе важна роля в изграждането на Европа. Председател е на Консултативното събрание/асамблея на Съвета на Европа (1949-1951) и това на Европейската общност за въглища и стомана (1952-1954), генерален секретар на НАТО (1957-1961). През 1956 г. се оттегля от политическия живот/сцена – бел. прев.

(2) A Nation under Construction – Lessons from Belgium for Iraq and Europe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Свързани публикации.