Потвърждават се очакванията за добра реколта и ниски цени

| пълен текст |

Потвърждават се добрите перспективи пред световната реколта от зърно. Въпреки проблемите пред американската пшеница, очакванията са за по-високи добиви в ЕС и страните от бившия СССР, както и в Китай и Индия. Допълнителен натиск върху цените в посока надолу зададоха и очакванията за много добра реколта от царевица. Прогнозата на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) е преходните запаси в края на пазарната 2014/15 г. да достигнат 15-годишен връх – 182,65 млн. тона.

По-сериозно раздвижване на пазарите може да наблюдаваме в началото на юли, когато USDA ще оповести резултатите от анкетата си сред фермерите, която трябва да изясни доколко земеделците в САЩ са засели планираните площи.

Средните цени на основните зърнени култури в черноморския регион при условия FOB към средата на юни се движеха около USD 248-255/тон за пшеницата и USD 235-254/тон за царевицата, а сделки за български слънчоглед се сключваха на USD 490/тон.

Прогнозите за търговията с пшеница в региона за следващите две седмици клонят по-скоро към леко понижение.

В България цените на пшеницата се понижиха до BGN 290/тон от място средно за страната. Очакванията са цената да слезе допълнително в началото на реколтата, като в зависимост от местоположението и качеството на зърното да се търгува между BGN 260-300 от място.

Състоянието на есенниците в страната се влошава заради обилните валежи. На места в северна и южна България при пшеницата се наблюдава полягане, покълване, жълта и кафява ръжда, както и коренно гниене. Фермерите, които са предприели поне две качествени фунгицидни пръскания, нямат големи поводи за притеснение, но при останалите се очакват по-ниски добиви с по-ниско качество.

Очакваме жътвата да започне активно през последната седмица на юни, когато времето ще бъде сухо и слънчево. Особено благоприятен за района на североизточна България се очертава периодът 22-28 юни. Валежите ще се възобновят в северозападна и централна България на 27-28 юни, като по-интензивни ще бъдат в Плевенско.

Прогнозата на Strategie Grains е за средни добиви от 4,18 тона от хектар и реколта от 4,82 млн. тона при пшеницата. Качеството обаче ще варира много и това ще се отрази на изкупните цени.  

При ечемика жътвата започна, като се очакват средни добиви от 3,7-3,8 тона от хектар.

Влажното време създава много добри условия за пролетниците, при които засега няма поводи за притеснение. 


Свързани публикации.