Поскъпването продължава и през март

Март е поредният месец на нарастващи цени. Според данните на НСИ, общият индекс на потребителските цени (ИПЦ) бележи месечно повишение от 0.6%, а спрямо март 2010 г. нарастването е с 5.6%. За последно, годишна инфлация от над 5% бе отчетена през февруари 2009 г., след което темпът й постепенно спадна (под 2%), но от юли 2010 г. започна ново покачване.

 

Както и през последните месеци, повишението на потребителските цени продължава да се определя почти изцяло от поскъпването на храните и горивата, което е глобална тенденция. Налице е консенсус, че ерата на евтините храни и петрол е приключила. Данните за март за пореден път потвърждават това. С най-голямо поскъпване през месеца са транспортните услуги (+1.8%) и храни и напитки (+1.3%). Цените на горивата през март са се повишили – дизелът е бил по-скъп с 2.9%, бензините А95Н и А98Н съответно с 2.7% и 2.6%.

По отношение на храните, силно поскъпване през месеца се отчита при зелето (+46.5%) и захарта (+15.1%), докато краставиците и доматите са поевтинели – съответно с 14.7% и 9.9%.

По-високите разходи за храна и транспорт водят до спад в търсенето на други потребителски стоки, което натиска цените им надолу. През миналия месец на по-ниски цени са се предлагали здравните услуги (-0.2%), услугите свързани с развлечения, култура и свободно време бележат спад от 0.7%, дрехи и обувки също поевтиняват с 0.3%. Случващото се е сигнал, че домакинските бюджети продължават да са под напрежение и търсенето се преориентира към стоки и услуги от първа необходимост. Всичко останало е оставено на заден план.

Покачващите се цени на храните и петрола през последната година са причина за нарастване на инфлацията в целия свят, което предизвика протести и дори бунтове в някои страни. В България недоволството също нараства и логично тръгнаха исканията за по-високи доходи. Към синдикатите се присъедини и социалният министър Тотю Младенов, който се зарече да издейства повишение на минималната заплата през тази година. След нея вероятно ще последват действия за повишаване и на пенсиите. В същото време в бюджета пари за нарастване на пенсии и заплати не са предвидени. Дянков засега парира опитите на социалния министър, но дали ще съумее да се справи с натиска и по-късно през годината предстои да разберем. Така или иначе вече ставаме свидетели на класическата постановка за задействане на спиралата цени-заплати, което допълнително дестабилизира цените. При крехкото възстановяване, което наблюдаваме в момента, подобни искания са меко казано безотговорни.


Свързани публикации.