Поредно законодателно недоразумение: този път за сметка на медицинските сестри

Поредното необмислено решение на нормотворците изправи пред ново изпитание болниците в страната. Става въпрос за промените в новия Класификатор на професиите, в който минималният осигурителен праг на медицинските сестри се изравнява с този на лекарите – 780 лева. Като се има предвид, че досегашният праг беше 480 лв., а заплатите на сестрите са около 500 лв., подобно увеличение от няколкостотин лева, предизвика остри реакции. В публичното пространство се появиха и множеството интервюта и репортажи по темата, които недвусмислено показаха, че всички засегнати приемат решението за абсурдно. В някои болници вече са решили, че ще преназначават сестрите на по-ниска длъжност, за да могат да ги осигуряват на вече договореното, в други се опасяваха, че ще трябва да запазят заплатите на същото ниво, но да плащат осигуровки върху по-високия праг, а в трети дори се заговори за фалити, заради шоково нарасналите разходи.

Като се има предвид, че в България има сериозен недостиг на сестри и среден медицински персонал, подобни административни подигравки изглеждат още по-хаотични. За сравнение, в страните от ЕС се падат по 2-3 сестри на лекар (в Холандия съотношението достига до 4:1), а в България съотношението е едно към едно.

Проблемът всъщност идва от непазарното определяне на заплатите, което се отразява и на медицинския персонал, и на болниците и на здравеопазването като цяло. Закостенелите разбирания, липсата на конкуренцията и ефектите от изкуствените сигнали не позволяват адекватното оценяване на труда на болничните служители, какъвто е и настоящият случай. Докато това не се промени, няма начин системата да заработи по-добре. Единственото решение е конкуренцията в сектора и драстичното намаление на държавната намеса, включително чрез прекратяване на определянето на минимални осигурителни прагове. 

При всички положения, едно е ясно – неефективното законодателство е най-сериозният инструмент за „извиване на ръцете” на бизнеса и гражданите и подтиква дори и тези, които се опитват да работят спокойно да нарушават закона.  


Свързани публикации.