Покана: Общо събрание на Mont Pelerin Society в Прага за 2012 година

Имаме удоволствието да отправим тази покана до всички, които проявяват интерес към идеите за свобода. От години представители на Института за пазарна икономика не пропускат тези срещи, а г-н Красен Станчев е член на обществото от 2007 г.

И тази година ние ще бъдем там!

ИПИ

 

Скъпи приятели на свободата и индивидуалната отговорност,

За мен е невероятно удоволствие да ви поканя на най-големия празник на класическата либерална мисъл под покровителството на Mont Pelerin Society. Това изтъкнато общество, борещо се за защитата на индивидуалната свобода, ще проведе общото си събрание за 2012 година от 2 септември – неделя, до 7 септември – петък в Прага. Столицата на Чешката република е особено очарователна в края на лятото. Постоянно слънчевото време ни вдъхнови да ви предложим разнообразна развлекателна програма преди и след конференцията. Така ние ще можем да ви запознаем с някои бохемски рядкости, а вие ще имате възможността да се уверите, че в Прага има и други съкровища освен мистериозната стара част на града. В това приключение вие ще следвате велики хора като немския поет Йохан Волфанг Гьоте, който възпява западните бохемски минерални извори в своята прочута Мариенбадска елегия.

Общото събрание на Mont Pelerin Society в Прага предлага вдъхновяваща и взискателна програма, която е посветена едновременно на основни и текущи проблеми стоящи пред съвременната Евро-Атлантическата цивилизация. В началото на 21 век държавите започват отново да увеличават намесата си в икономиката, публичните дела започват да са по-важни от частните, а политизацията на обществото е много по-силна от годините след отхвърлянето на комунизма и разрушаването на берлинската стена. Обстоятелствата, които стават причина за основаването на Mont Pelеrin Society преди 65 години, отново изникват, макар и в различен облик. Именно за тези обстоятелства ще говорят нашите лектори. Списъкът с техните имена гарантират участие от най-високо ниво и оригинални идеи, стимулиращи дълбоки и интелектуални дискусии.

Трите дни запълнени с лекции ще бъдат последвани от еднодневно пътуване, което ще ни отведе до известните минерални извори в Карлови Вари и ще завърши в замъка Прага – седалище на Свещената римска империя, Чехословакия и Чехия. Там ще бъдем посрещнати от професор Вацлав Клаус – президент на Република Чехия и изтъкнат член на Mont Pelerin Society. Не се колебайте да станете част от това невероятно събитие, несравнимо с никое друго за 2012 година!

Може би ще ви е интересно да научите, че Прага вече веднъж е домакинствала събрание на Mont Pelerin Society. В същия хотел е било проведено и регионалното събрание през 1991 година под надслов „В търсене на преход към свободно общество”. Сигурен съм, че взелите участие тогава ще се възползват от възможността да сравнят и оценят промените настъпили в Прага и Чешкото общество през последните две десетилетия.

Всичката нужна информация за регистриране, пътуване, настаняване, програмата на конференциите, както и друга полезна информация относно Прага и Чешката република може да намерите на тази интернет страница – http://www.mps2012.org/.

При допълнителни въпроси или изисквания, не се колебайте да се свържете с организационния комитет ([email protected]). Целият екип, Центърът за политика и икономика (CEP) и Либералният Институт (LI) ще направят всичко по силите си да направят престоя на членовете на Mont Peleri Society, както и на всички техни партньори и гости, незабравим.

От името на организационния комитет, с нетърпение очаквам да се срещнем в Прага.

 

Иржи Шварц,

Председател на организационния комитет на MPS 2012


Свързани публикации.