Покана: 2013 Free Market Road Show – „Ще успеят ли строгите икономии да спасят Европа?”

2013 Free Market Road Show

„Ще успеят ли строгите икономии да спасят Европа?”

 

ПОКАНА

 

За първи път Free Market Road Show ще има спирка в България. Инициативата започва през 2008 г., когато под егидата на Австрийския икономически център група от американски и европейски лектори правят обиколка на 12 европейски столици, изнасяйки лекции за свободния пазар. Целта е да се провокира дебат сред икономисти, политици, предприемачи, граждани и медии за възможните решения на настоящите проблеми, както и да се представят на широката публика идеите за свободен пазар.

2013 Free Market Road Show® ще събере предприемачи, анализатори, студенти, политически експерти, дипломати от цяла Европа, за да обсъдят тези въпроси в 25 европейски столици от 08 май до 24 юни 2013 г.

 

ПРОГРАМА

16 май 2013 г. (четвъртък)

Гранд – хотел София

 

 

16:00 – 16:05

Встъпителни думи от Светла Костадинова, изпълнителен директор, ИПИ

 

16:05 – 16:50

Панел 1: Повече или по-малко Европа: Каква намеса можем да си позволим?

Някои хора твърдят, че решението на кризата е повече правителствена намеса. Други са на мнение, че по-малка държава е ефективното решение.

  • доц. д-р Красен Станчев, собственик на KC 2 ООД, председател на Съвета на ИПИ
  • Георги Саракостов, съдружник, Делойт България, член на Съвета на ИПИ 
  • Марг Клугман, създател на LEAP Zones/LEAP Cities

Въпроси и коментари от публиката.

 

16:50 – 18:00

Панел 2: Дерегулиране или регулиране: какво ще върне икономиката обратно в релси?

Настоящата ситуация накара много хора да настояват за повече контрол, за да се предотвратят нови кризи. Други настояват за дерегулиране като най-добрия подход за разгръщане на потенциала на предприемачите. Кой е прав? Каква е най-добрата комбинация за растеж?

  • Валери Димитров, председател, Сметна палата
  • Дан Мичъл, старши сътрудник, Cato Institute, САЩ
  • Гиа Джандиери, вицепрезидент, New Economic School, Грузия

Въпроси и коментари от публиката.

 

18:00 – 18:45

Панел 3: Държава на благоденствието или на възможностите: може ли младежката безработица да бъде намалена с повече държавна намеса или с повече свобода?

Как правителствата трябва да подходят към младежката безработица при настоящите бюджетни ограничения? Какво трябва да направят европейските лидери, за да създадат среда, в която младите да бъдат по-предприемчиви? Какво може да се направи за създаване на нови работни места, без да расте държавата на благоденствието? 

  • Даниел Кадик, ръководител на софийското бюро на Фондация “Фридрих Науман”

  • Джон Карч, директор комуникации, Americans for Tax Reform, САЩ

Въпроси и коментари от публиката.

 

Модератор на събитието ще бъде Асен Григоров, БНТ.

Поканени са експерти, представители на неправителствения сектор, администрацията, журналисти, млади хора и граждани.

Събитието ще се проведе на английски език.

 

За повече информация:

г-жа Весела Добринова (Институт за пазарна икономика)

02/952 62 66, 952 35 03

[email protected]

 

FREE MARKET ROAD SHOW

участници в София, България

16 май 2013

Светла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Тя се присъединява към екипа на ИПИ през 2001 г., а от 2007 г. е избрана от Съвета на ИПИ за изпълнителен директор. През годините г-жа Костадинова специализира в области като данъчна политика, оценка на въздействието на политиките, пенсионна реформа, предприемачество, икономическа свобода, ефективност на правителството и администрацията.

Светла Костадинова е член на Българската макроикономическа асоциация (БМА), Независимия съвет за пенсионна реформа и на Българския Евро Клуб към ЕК.

През юни 2012 вестник „Капитал” е поставя на 29-то място в класацията на най-влиятелните жени в България, а през декември 2012 списанието „Форбс България” я поставя на 19-то място.

Г-жа Костадинова е икономист по образование с магистърска степен по финанси от УНСС.
 
доц. д-р Красен Станчев е философ (доктор на философските науки) и икономист; управител на КС2 ЕООД и председател на Съвета на Института за пазарна икономика (ИПИ); преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е един от учредителите на ИПИ и негов изпълнителен директор (1993-2006).  Бил е народен представител във Великото народно събрание  (1990-1991) и член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 – 2001).

Лично или в сътрудничество Красен Станчев има принос за реформите в областта на данъците, изпълнението на договорите, инвестициите и подобряването на бизнес-климата.  Този опит е не само в България, но и в страните от Балканите, нова Европа и бившия Съветски съюз.

Под негово ръководство ИПИ се изгражда като международно признат мозъчен тръст, лауреат на наградата на българското правителство „За принос към развитието на демокрацията и гражданското общество (2002) и на Фондация „Темпълтън” („За осезаемо обществено влияние” – 2006). 

Красен Станчев е носител на наградата на Euromoney за „Най-добър индивидуален анализатор” (1996) и на Фонда на Георги Василев „За принос към свободата на духа” (2006).

Георги Саракостов е съдружник в Делойт България и ръководител Данъчно – правна практика, член на Съвета на ИПИ.

Той е професионалист с над 15-годишен опит в областта на данъчното консултиране, който оглавява направленията Корпоративно данъчно облагане и Косвени данъци в Делойт. Преди да заеме този пост, Георги Саракостов е работил в Прайсуотърхаус Купърс България като данъчен директор. Той притежава богат опит в областта на българското и международното данъчно облагане. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения. Участвал е в работата на неправителствени организации, насочена към усъвършенстване на данъчните режими, като понастоящем е Съпредседател на Комитета по данъци и право на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Марк Клугман е работил в Белия дом като автор на речите на президентите Рейгън и Буш старши. Той е експерт по икономически реформи, съветва правителства по света за създаването на т.н. LEAP зони (специални, полу-автономни, юридически, икономически, административни и политически юрисдикции) с цел повишаване на икономическия растеж. Той ръководи Президентския консултативен съвет за Специални региони за развитие в Хондурас. Той е съветвал шест президента по света, давал е становища пред парламентарните комисии на четири страни. Неговата методология за  спечелване на подкрепа за икономически реформи без заплащане на политическа цена за това е успешно прилагана при приватизацията на телекоми, пристанища, дерегулирането на икономически сектори, пенсионна реформа и др. Той е изнасял лекции в Harvard’s Kennedy School, World Bank, Churchill Institute, World Financial Summit и др.

Клъгман е член на борда на фондацията Американци за данъчна реформа и е член на консултативния съвет на Института за глобална адаптация. Марк Клъгман има участия в BBC, New York Times, Wall Street Journal, Time и др.

Валери Димитров е председател на Сметната палата на Република България. Завършил е висше образование, специалност право в Юридическия факултет на Софийския университет “Климент Охридски” през 1978 г. Професор е по административно право, доцент по финансово право и доктор по право. През годините преподава в ВИИ „Карл Маркс” (сега Университет за национално и световно стопанство). В периода 1991-2000 г. изпълнява е съветник на управителя на БНБ, началник на служба „Правна”, юридически секретар на Управителния съвет на БНБ. В периода 1996-2001 г. е представител на БНБ в Съвета на директорите на Централния депозитар за ценни книжа. Избран е през 2001 г. за народен представител в 39-ото Народно събрание, в което е председател на Комисията по икономическа политика и член на комисиите по бюджет и финанси и по правни въпроси.

Автор е на студии и статии в областта на банковото, борсовото, финансовото и административното право. Владее свободно английски и руски език. Женен, с две деца.

През април 2005 г. е избран от Народното събрание за председател на Сметната палата на Република България, а през януари 2011 г. е преизбран на същата позиция за втори мандат.

Даниел Мичъл е старши изследовател в Института Катон във Вашингтон, САЩ. Той е един от най-известните американски експерти по фискална политика, особено данъчни реформи, икономическия товар от правителственото харчене, както и данъчна конкуренция. Той е публикувал десетки статии в Wall Street Journal, New York Times, Journal of Regulation and Social Cost, Emory Law Journal, Forbes, USA Today, Offshore Investment и Playboy и участва редовно във всички основни ТВ мрежи – CBS, NBC, ABC, FOX, CNN, CNBC, MSNBC и C-SPAN.

Дан Мичъл е доктор по икономика от George Mason University.

Гиа Джандиери е икономист, завършил два университета в Грузия. В миналото е работил към Сметната палата в Грузия, Централната избирателна комисия, Парламентd на Грузия и Антикорупционната агенция.

През 2001 г. Джандиери съосновава и от тогава е вицепрезидент на Новата икономическа школа – Грузия, мозъчен тръст, който разпространява идеите на свободния пазар. В момента той преподава в Грузинско-американския университет в Тбилиси и е член на борда на Националния статистически офис на Грузия.

Даниел Кадик е  ръководител на проекта на фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа с представителство в София.

Той е роден в Хамбург, Германия и е бакалавър по държавно-правни науки, както и магистър по европейски изследвания и по международни отношения. Специализира в Русия и Китай. Преди да поеме поста в София той работи за фондацията в Индия, Русия и Германия.

 

 

Джон Карч е директор по комуникациите на Американци за данъчна реформа (АДФ) – група, основана  от Грувър Норкуист през 1985 г. по молба на президента Роналд Рейгън. АДФ поддържа система, в която данъците са прости, плоски, ясни и видими, и по-ниски от сегашните нива. Карч е автор на блога на American Spectator и FoxNews.com. Негови коментари са публикувани във Forbes.com, the Washington Times, the Daily Caller, Budget & Tax News, и PajamasMedia.com. Той е възпитаник на Университета в Северна Дакота.
 

Асен Григоров е известен български журналист, който в момента е съводещ на съботно предаване по БНТ „Животът и други неща”. През годините той е бил водещ и продуцент на икономическото предаване „Плюс минус” и на сутрешния блок на БНТ. Работил е като продуцент на „Здравей България” в НоваТВ. Създател е на RE:TV.

 

 

За повече информация:

г-жа Весела Добринова (Институт за пазарна икономика)

02/952 62 66, 952 35 03

[email protected]


Свързани публикации.