Писмо на читател – данъците отново

Уважаеми ИПИ,

Искам да Ви дам един пример за това как се изтиква легалната покупко продажбав сивия сектор.

В момента продаваме семеен имот владян и предаван по наследство в фамилиятаимот. Договорената цена с купувача е 91 000 евро. Ако бъде записана в договораза покупко продажба тази сума то таксите и данъците, който трябва да сеплатят са ок. 3600 лв.

Ако се запише само стойноста фигурираща в данъчната оценка тплащаниятаще бъдат около700 лв. Познайте кой вариант ще изберем. Това обаче не е всичко.С тези пари ние искаме да купим два имота на приблизително същата стойност,т.е. още около 3600 лв данъци. Или при замяната на един имот с друг(припървоначална стойност 180 000 лв.) се губят 7200лв. Може би процента, койтоформира тази сума (3%) е нормален за развитите страни. В България обачетази сума (3600лв.) е горе долу една годишна заплата. А това вече е сумадоста сериозна. Тези пари биха били достатъчни за ремонтирането на новитедва имота. Как да ти се отделят от сърцето и да ги харижеш на държавата.А на всичкото отгоре при превеждането на такава сума по банков път можеда доведе до разследване от финансово разузнаване. При това положение акоанализираме само пазара в София и по черноморието ще видите какви гигантскисуми са изтласкани в сивия сектор на икономиката.

Кажете ми това нормална държава ли е.

С уважение,

Читател на Прегледа

 

 

 

 

 

© Коментарните материали от Прегледана стопанската политика са обект на авторско право. При използванетоим е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатватматериали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).


Свързани публикации.