Перспективите пред новата зърнена реколта са за по-ниски цени

С наближаване края на пазарната 2012/13 г. е време да обърнем поглед назад. В средата на лятото на 2012 г. цената на царевицата и на соята поеха устремно нагоре заради небивалата суша в САЩ. Перспективите пред пшеницата също се очертаваха доста тежки със слаби добиви в основните страни износителки. В резултат на това станахме свидетели на ценови нива, близки до абсолютните рекорди от 2007/8 г. и подобни на тези от 2010/11 г. Както често става в такива случаи, започнаха спекулации, че влизаме в епоха на трайно високи цени на основните храни, появиха се очаквания за запазване на ценовите нива и дори за още по-високи цени за пазарната 2013/14 г. Някои български производители дори се надяваха на цена от 500 лв./тон за пшеницата от предстоящата реколта. От март насам пазарите започнаха да влизат в нормалната фаза на спад и отрезвиха на бърза ръка очакванията за нови рекорди.

Днес е повече от ясно, че освен ако не станем свидетели на изключително тежки метеорологични условия над основните страни-производителки през идните месеци, ни очакват значително по-добри добиви от 2012/13 г. и средни цени с между 20 и 30% по-ниски от средните за изминаващата година. Очакваното производство на пшеница (според доклада на Министерство на земеделието на САЩ – USDA) е със 7% по-високо, като се прогнозира подобрение при крайните запаси от 6,2 млн. тона. Царевицата ще бъде поне с 12% повече от миналата година, като се очаква значително подобрение на запасите – с 19,2 млн. тона.

В допълнение на това цената на зърното в черноморския басейн ще бъде под допълнителен натиск заради очакваната значително по-добра реколта и активизирането на Русия на експортните пазари.

През изминалия месец в България активно се търгуваше пшеница и в по-малка степен – царевица и слънчоглед. Напусналите страната количества по култури съответно са 303,8 хил. тона пшеница, 158,5 хил. тона царевица и 146 хил. тона слънчоглед. Прогнозният преходен остатък при пшеницата към началото на май е по-нисък от този, с който сме влезли в пазарната 2012/13 г. Не така добре стоят нещата с останалите две култури, при които запасите продължават да бъдат на нива, значително над тези от последните две години. Като най-проблематична се очертава реализацията на рапицата. Напусналите количества през април се изчисляват на едва 3,2 хил. тона, а наличните запаси в началото на май са 95 хил. тона – три пъти повече от миналата и над 20 пъти повече от 2011 г. С оглед на това, както и на слабите резултати от културата през последните две години, перспективите пред рапицата изглеждат още по-влошени и прогнозираме допълнителен спад в площите през идната есен.

 

| Изтеглете пълния текст на Зърнен бюлетин за месец май 2013 |


Свързани публикации.