Оздравяване на хазартната дейност на държавата

Тази седмица на заседанието на правната комисия депутатите гласуваха вливането на Държавно предприятие „Държавна парично-предметна лотария” в Държавно предприятие „Български спортен тотализатор”. Законопроектът е внесен от група народни представители от ГЕРБ и цели да оздрави закъсалата държавна лотария, която към 2010 г. има 1,2 млн. лв. загуби.

В мотивите е посочено, че Тотото разполага с добра материална база в София и в по-голямата част на страната, която ще може да осигури „подслон” и на държавната лотария, която пък притежава само два апартамента в София и едно дворно място в провинцията(!).

По информация на Министерство на финансите през 2010 година лотарията има 6,5 млн. лв. оборот, от който по закон 50% отиват за участниците в игрите, 11% отиват за подпомагане на културата, образованието и здравеопазването в страната, а остатъкът е за данъци, заплати и текущи нужди. Към края на 2010 година, обаче, предприятието е с 1,2 млн. лв. загуби и нито изпълнява възложените си функции, нито плаща заплатите на заетите.

Като цяло законопроектът се прие добре от народните представители, но не липсваха и коментари. Янаки Стоилов от БСП направи абсурдното изказване, че понеже в София има много казина, защото законите са много либерални, държавната лотария не може да реализира печалба. В същото време депутатите от СДС пък се замислиха има ли смисъл изобщо държавата да поддържа хазартна дейност и заговориха за приватизация и на лотарията, и на тотото. Добро решение и от морална, и от финансова гледна точка.

През 2008 година ИПИ публикува изследването „Приватизация на Тотото: защо и как”, което разглежда в детайли какви са предимствата на подобна стъпка – по-ефективно управление, конкуренция, по-високо качество и иновации, положителни ефекти върху държавния бюджет.

Това предложение обаче, не се коментира изобщо.  Все пак депутатите приеха законопроекта на първо четене. 


Свързани публикации.