Отворено писмо от Жерар Депардийо

До г-н Жан-Марк Еро,

министър-председател на Франция


Жалък, нарекохте ме „жалък“? Това е жалко.

Роден съм през 1948 г. Започнах да работя от 14-годишна възраст като печатар, а впоследствие като складов работник, за да стигна до драматичен артист. Винаги съм плащал данъците си, независимо от размера им и от това кой е на власт.

В нито един момент не съм се провалял в задълженията си. Историческите филми, в които съм взимал участие, изразяват любовта ми към Франция и нейната история.

Много видни личности като мен емигрираха или се отказаха от страната ни.

За съжаление, аз нямам какво повече да правя тук, но това не пречи да продължавам да обичам французите и тази публика, с която ме свързват толкова много емоции. Тръгвам си, защото смятате, че успехът, креативността, талантът, всъщност различията, трябва да бъдат наказвани.

Не искам да бъда разбран. Малкото, което желая, е да бъда уважаван.

Нито един от тези, които вече напуснаха Франция, не са били обиждани колкото мен.

Не се чувствам длъжен да обосновавам причините за избора си, които са многобройни и лични.

През 2012 г. предоставих на държавата 85% от доходите си под формата на данъци. Но запазвам в ума си тази Франция, която е красива, и се надявам, че ще остане такава и занапред.

Връщам Ви моя паспорт и картата си за социално осигуряване, което никога не съм използвал. Ние вече не сме от една и съща държава, защото аз съм истински европеец, гражданин на света, така, както баща ми винаги ме е възпитавал.

Намирам за жалки опитите за раздаване на правосъдие срещу сина ми Гийом от съдии, които осъждат всяко хлапе на три години затвор за два грама хероин, докато много други се разминават с наказание за много по-сериозни провинения.

Не обвинявам всички онези, които са с висок холестерол, хипертония, диабет, или консумират твърде много алкохол – аз съм един от тях, както Вашите скъпи медии обичат да повтарят.

Никога не съм убивал. Не се смятам за недостоен, че платих 145 млн. евро данъци за 45 години работа. Давам хляб на 80 души, работещи във фирми, създадени за тях и управлявани от тях.

Не се оплаквам, нито се хваля, но отказвам да приема определението „жалък“.

Искам да Ви попитам, кой сте Вие да ме съдите, г-н Еро, г-н министър-председателю? Питам Ви – кой сте Вие? Аз съм свободно човешко същество. Въпреки моите крайности ще остана любезен, защото апетитът и любовта ми към живота ме правят свободно човешко същество.

– Жерар Депардийо

 

*Статията е превод на адресираното до министър-председателя на Франция отворено писмо от актьора Жерар Депардийо, публикувано във в. „Журнал дьо диманш“ на 15 декември 2012 г. Оригиналният текст на френски език е достъпен тук. Преводът е на Димитър Вучев, стажант в ИПИ.


Свързани публикации.