Обратна връзка: стаж в ИПИ*

Напоследък получих доста въпроси относно преминат от мен стаж, така че решихме да публикуваме статия по въпроса.

Икономическа статистика, иконометрия, публични и корпоративни финанси, микро- и макроикономика – това са само част от дисциплините, които се изучават в специалностите „икономика" и „стопанско управление" в Софийски университет. Ако сте част от студентите, обучаващи се там, има голяма вероятност току-що изчетените наименования да са предизвикали леко потръпване, причинено от когнитивните ви възприятия, с които ги свързвате. Иначе казано: „ужас!"

Факт е, обаче, че теоретичната подготовка често не води до най-добро усвояване на даден механизъм и не създава у студента чувството на професионална запознатост и компетентно мнение. Затова идеята за стаж в Институт за пазарна икономика звучи далечна и твърде предизвикателна. Истината е точно от другата страна на медала – стажът в подобна организация е много по-близък до студентите, отколкото самите те предполагат.

Защо? Защото освен работата в офиса, включваща писането на статии и резюмета и подпомагането на екипа от икономисти в сложните икономически анализи, пребиваването там ви носи ценен практически опит – понятията бюджет, закони, финанси, отчети, статистика и редица други придобиват реални измерения при непосредствения анализ на конкретен проблем и вече не са толкова страшни. Още по-хубавото е, че, нормативен или не, вашият анализ води до препоръка, конкретно действие или цялостна стратегия, която би била решение на проблема.

Така постепенно на младия и объркан стажант се изясняват доста от стряскащо звучащите категории, споменати в началото на тази статия. Най-хубавото е, че икономическите модели се превръщат в практика и биват извадени от рамките на учебниците.

Екипът помага. По принцип, а и в конкретния случай. Екипът от икономисти се състои от млади и доста добре образовани хора, които освен професионална помощ, могат да предложат и ценно приятелство. И го правят.

Но за да не обличаме всичко в лъскав целофан, ето и един недостатък: проблемът с кафето. Не, нямам предвид градския мит за стажанта, който по цял ден разнася кафе наляво-надясно. Проблемът е с пристрастяването към кафето – просто за да съм изцяло съсредоточен и с ясна мисъл, привикнах към освежаващата напитка. Така вече всяка сутрин започва с кафе, но това има и своите ползи: ранните лекции вече са по-малък проблем за един целодневно „търчащ" студент като мен.

Не може да не спомена и срещата с доста интересни хора – организират се събития няколко пъти в месеца, които ви отвеждат в точката на кипене: пресконференция, лекция, семинар или просто неформална среща.

Изводът е генерален: стажувайте по време на следването си – опитът е безценен и ще ви помага цял живот. Безспорно, учебниците и академичният дух са много важни за израстването на личността. Но катализаторът на успеха в дългосрочен план е именно практическият опит. Е, стига толкова приказки. Сега – действайте!

 

 

* Оригиналният източник на текста можете да намерите на  

http://biznewsblog.wordpress.com/2009/12/05/feedback-staj-ipi/

 


Свързани публикации.