Очаква се „море” от царевица през 2013 г.

След ценовия пик на основните зърнени култури през 2012 г. и съответния скок на цените на основните храни имаме основания да очакваме поевтиняване през новата стопанска година. Единственото условие за момента е да няма необичайно сухо време втора поредна година в основните страни-износителки на зърно. Това би гарантирало много по-добра реколта от царевица и маслодайни култури, и евентуално подобрение на баланса при пшеницата.

В САЩ – най-големият производител на царевица в света, се очаква площите, засети с културата, да достигнат рекордните 99 млн. акра. Въпреки по-консервативните оценки на министерството на земеделието на Щатите от 96 млн. акра, при нормализиране на средните добиви до около 160 бушела на акър това би довело до над 25% ръст на продукцията. Същевременно има данни, че все повече фермери в Средна Русия се ориентират от пшеница към фуражни култури и че през 2013/14 г. Русия може да стане седмият по големина износител на царевица в света. За да може тези фактори да дадат необходимото отражение на цените в посока надолу, от важност ще бъде количеството на реколтата в Южна Америка, където при добро време също се очакват по-добри добиви. С оглед на наличните към момента данни за заети площи, намерения за засяване, прогнозата за времето в основните страни, производителки на зърно, както и фючърсната търговия към средата на февруари може да се прогнозира спад на цената на царевицата от поне 20% към последното тримесечие на 2013 г.

Що се отнася до пшеницата, тя отново ще бъде много интересна с оглед опасенията за зимните посеви в Щатите, както и вероятността Русия да загуби 10% от площите с есенни култури заради неблагоприятните климатични условия от края на миналата година и липсата на достатъчно снежна покривка в южните райони на страната. Става въпрос за 1,5-2 млн. ха, които вероятно ще бъдат презасети. Въпреки тези опасения, които карат баланса при пшеницата все още да изглежда напрегнат, цената ѝ няма как да се задържи на нива, много по-високи от тези на царевицата. По всяка вероятност пшеницата ще следва поевтиняването при царевицата, макар и с не толкова големи темпове, и ножицата между двете култури ще се отвори в края на лятото.

В България за момента също се очертава добра реколта при есенниците. Към началото на февруари климатичните условия останаха благоприятни. Почвената влага в еднометровия слой бе достатъчна за нормалното развитие на есенниците. До края на февруари се очаква времето да остане сравнително меко и без резки застудявания. В периода 15-23 февруари не се очакват валежи, а средните температури ще се движат между -2 и 4 градуса без големи амплитуди. Житните култури към момента се намират в добро състояние. Единствените опасения са за рапицата, където сеитбата закъсня на места.

Проблеми могат да възникнат с навременното извършване на нормалните за сезона агротехнически практики (торене при есенниците и сеитба на пролетен ечемик) с оглед на забавените директни плащания към фермерите и слабото търсене на зърно от старата реколта. Забавянето на субсидиите трябва да бъде ясен сигнал за фермерите, че на плащания, зависещи единствено от държавата, а не пряко от труда им, не може да се разчита и те трябва да планират всички свои разходи, независимо от евентуалната дата на получаване на субсидии.

През първата седмица на февруари се наблюдават драстични разлики между цените „купува” и офертите „продава”. Пшеница се търси на цени около 430 лв/тон, царевица – на 410 лв/тон и маслодаен слънчоглед – на 860 лв/тон (цени без ДДС). Разликата с офертите „продава” се движи около 16-17%, съответно сделки почти липсват.

 

Повече по темата можете да прочетете в шести брой на „Зърнен бюлетин“.


Свързани публикации.