Нови искания за държавна подкрепа,субсидии и гаранции през седмицата

Преглед на стопанската политика – Word Format (Word Format)

След като правителството въведе защитни мита за редица зеленчуци (домати, краставици, лук, шалот, бяло главесто и червено главесто зеле, краставици, корнишони, сладки пиперки) е напълно в реда на очакванията и от други сектори да предяват претенции за „защита от евтиния внос“ (Постановление №172 от брой 79 на Държавен Вестник). При положение, че на част от производителите вече са предоставени такива преференции не е ясно на каква основа и с какво обяснение може да бъде отказано на други. При всички положения обаче цената на това косвено субсидиране ще бъде платена от потребителите.

Нови искания:

– Производителите на от Силистренско в понеделник обявиха, че започват протестни действия заради липсата на пазар на хлебното зърно, информира председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра Иван Ганев. Те считат, че началната цена на качествената пшеница трябва да бъде поне 160 лв./т, за да не понесат загуби. Според Ганев обявената за 2003 г. финансова подкрепа от държавата ще дойде късно. Голяма част от производителите надали ще могат да се възползват от нея, тъй като заради недостиг на средства няма да произведат качествена продукция, счита Иван Ганев. Той определи 20 август като „критичен срок“ за раздвижване на пазара на зърно, за да могат земеделските стопани да си осигурят средства за есенната кампания.

– Остра нужда от държавно субсидиране на частните производители на хлебна пшеница обяви във вторник в Кюстендил Радослав Козаров, председател на Асоциацията на търговците на зърно и зърнени продукти в България. Наложително е държавата да реагира бързо, защото най-късно до месец предстоят фалити за дребните производители и преработватели, които не са получили държавна подкрепа, поддържа още Козаров. В момента земеделските стопани в цялата страна полагат неимоверни усилия да спасят бизнеса си, което много прилича на „опит човек да изпревари сянката си“, каза още Козаров.

– Зърнопроизводителите от Плевенска област протестираха срещу „нехайството на правителството за зърнопроизводството в България“. За около един час в петък близо 1000 зърнопроизводители протестираха мирно срещу ниските изкупни цени и липсата на пазар за житото и ечемика. Те настояват за намеса на държавата на пазара на зърно и за определяне на минимални изкупни цени в размер на 180 лв. за тон.

– Работна група е предложила на Министерския съвет въвеждането на защитни мита от 20-40% при внос на стомана.

-Земеделските стопани от Силистренско пък поискаха в петък от държавата да ги освободи от данъчни задълженията и осигурителни вноски за две години напред, като така стимулира развитието на земеделието.

Виж повоче: позиция на ИПИ по провеждани и искани мерки за стимулиране на едни или други производители.

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.