Новата европейска директива върху вибрациите е вредна за здравето на вашата компания (по сп. „Икономист“)

Преглед на стопанската политика – Word Format (Word Format)

Властите в Брюксел са разгневени заради разбирането, че Европейският съюз се занимава с безсмислени регламенти, които само затварят работни места. Затова и, както изглежда, новата директива за вибрациите, прокарана през Европейския парламент на 23 октомври, трябва да се разбира като забележителен принос за човешкото благосъстояние. За да се защити здравето и сигурността на работниците, директивата налага ограничения върху излагането им на вибриращи съоръжения. Много работници по пътищата и потребители на електрически резачки, машини и самосвали ще разберат, че часовете, които работят, ще бъдат съкратени. Европейските власти твърдят, че те имат правото – нещо повече, задължението – да регулират този въпрос, както за да защитят работниците, така и да гарантират, че компании, базирани в Европейския съюз, се конкурират на равни начала.

Спазването на изискванията в директивата ще струва на европейската индустрия милиарди. Според британските власти директивата, така както Европейският Съвет на министрите я одобри, ще струва на британската индустрия 3,9 милиарда лири ($5,6 милиарда) за период от десет години напред. Може да се окаже обаче и по-зле: тази седмица Европейския парламент гласува дори по-строги ограничения. Според Линц Лийн, член на европейските либерал-демократи, единствената политическа фракция, противопоставила се на тези разпоредби – директивата налага невероятно високи разходи на добивни, строителни и инженерни компании. За момента трактористите са изключени от обсега на директивата – очакват се последващи научни изследвания.

Защитниците на тези мерки отговарят с повдигане на рамене. Разбира се, печалбата не може да е за сметка на здравето на работниците, те казват, а и освен това, компании с нови технологии не трябва да имат проблеми при съблюдаването на тези ограничения. Рискът за здравето обаче все още е съмнителен. Не се коментира, че вибрациите на ръцете, предизвикани от канго, могат да имат вредни ефекти върху здравето. Разбирането обаче за „вибрации на цялото тяло“ е проблемно. Въпреки че Международната организация по стандартизиране твърди, че може да е рисковано, няма изследвания. Поддръжниците на директивата протестират, че провеждане на подобни изследвания ще бъде неморално. Критиците пък отговарят, че дефиницията на директивата за „разтърсване на тялото“ направи джогинга в парка незаконен.

Коментирай този материал във форума на ИПИ & И.З.И.!


Свързани публикации.