Нова книга: Витолд Гадомски – Лешек Балцерович

Издателска къща МаК, София, 2009 г.

Лешек Балцерович (1947) – полски икономист (хабилитиран доктор на икономическите науки) и политик, кавалер на Ордена "Бял орел", представител на икономическата школа, наричана монетаризъм, вицепремиер и министър на финансите в три правителства, бивш председател на Полската народна банка, народен представител в ІІІ Народно събрание, бивш лидер на "Съюза за свобода". През октомври 2008 г. става вицепрезидент на International Atlantic Economic Society и член на работната група на ЕС, която търси начини за преодоляване на икономическата криза.

Лешек Балцерович е една от най-важните за съвременна Европа личности. През 1989-1991 г. e вицепремиер  и министър на финансите на Полша. През този период планира и въвежда ефективни пазарни реформи. За поляците е символ на модерния капитализъм. Обичан и мразен, но дори неговите противници го уважават и оценяват заслугите му. Балцерович заема специално място сред полските политици. Продължава да е активен в обществения живот.

Книгата описва живота и постиженията на Лешек Балцерович, както и съвременната история на Полша – от тежката икономическа криза през 80-те до приключилите с успех пазарни реформи. Описва както политическите и обществени промени, така и промените в манталитета на поляците, които правят възможно приемането на реформите въпреки високата цена, която трябва да заплатят. Авторът на книгата се среща с Лешек Балцерович през 1988 г., когато той е млад доктор по икономика, известен като автор на интересна концепция за реформиране на икономиката, разработена с група негови приятели в края на 70-те. Авторът провежда няколко десетки интервюта и разговори с Балцерович. Това му помага по-добре да разбере доводите и изборите на Балцерович, да опише личния му живот и научните постижения.

Витолд Гадомски е роден през 1953 г. Водещ икономически журналист в най-големия полски вестник „Газета Виборча", носител на национални и международни журналистически награди.


Свързани публикации.