Ние препоръчваме: Този тих и мил „Запад“

„Дивият Запад” на Северна Америка е мит.

Това основния извод от една нова книга, озаглавена „Не толкова дивият Див Запад”.(1) Автори са двама икономисти от Центъра за собственост и околна среда в Боузман, щата Монтана ( www.perc.org ). Това са Тери Андерсън и Питър Хил.(2)

Те навлизат в дебрите на историята и показват и доказват следното.

Заселниците в западните земи на САЩ неса герои, по-скоро обратното.

Те се занимават предимно с онова, с което се занимават всички заселници в гранични райони – с търговия и търсене на възможности за оживяване във неблагоприятна, понякога враждебна среда.

Те рискуват живота в името на собственото си състояние, но са със самосъзнанието слаби и беззащитни.

Затова те са склонни да създават спонтанни правила и да се организират за самозащита.

В резултат на всичко това защитата на правата на собственост е на доста по-високо ниво, отколкото в други, уж по-цивилизовани, части на САЩ.

В резултат на всичко това кражбите, насилието и престъпността са много по-ниски и то дори много под съвременните им равнища по същите земи.

 

 

––––––––––––-

(1) Виж : The Not So Wild, Wild West: Property Rights on the Frontier by Terry L. Anderson and Peter J. Hill. Stanford University Press, 256 pp., May 2004

(2) Питър Хил познат на българската публика с членстовото си в групата на Ричард Ран и Роналд Ът, с лекциите си пред народни представители от комисията по опазване на околната среда на Великото народно събрание и участието си в първото изследване на разходите за формиране за формиране и живот на фирмите в България, проведено през 1996 от Института за пазарна икономика.

 

 

 

 

© Коментарните материали от Прегледана стопанската политика са обект на авторско право. При използванетоим е задължително позоваване. Абонаментна такса дава право да се препечатватматериали от бюлетина (за абонамент: [email protected]).


Свързани публикации.